10. 03. 2022

Jak zvýšit standard vašeho bydlení? Zrekonstruujte koupelnu. Průvodce, jak na to

Koupelna je jednou z nejfrekventovanějších místností v našich domovech, což z ní také dělá jednu z nejčastějších částí interiéru vyžadující rekonstrukci. Renovace koupelen nemusí být nic složitého a je to zároveň způsob, jak zvýšit standard celého bytu nebo domu. Pokud se pustíte do renovace vlastními silami, připravte se na to, že budete potřebovat dostatek času, trpělivosti i finančních prostředků, abyste si vytvořili prostor podle svých představ. Připravili jsme pro vás menšího průvodce, jak koupelnu zrekonstruovat krok za krokem.

Realizace svépomocí nebo s profesionály
Než se pustíte do samotné renovace, je důležité zvážit, co vlastně chcete v koupelně změnit. Zda pouze výměnu sanitárních prvků a drobností, či budete měnit i povrchy – obklady, dlažby, stěrky apod., anebo zda se chystáte na nejnáročnější stupeň rekonstrukce, kterým je změna dispozice toalety a sprchy nebo celkové rozšíření koupelny, která se bude týkat i sítí. Od toho se také odvíjí cena rekonstrukce a její náročnost. Pokud se rozhodnete pro renovaci koupelny svépomocí, můžete ušetřit tisíce korun, ale samozřejmě převezmete stres a veškerá rizika, v případě, že se něco zadrhne.

„Další možností je rekonstruovat za pomoci odborníků z oboru, a to ideálně s jedním „generálním dodavatelem“. V opačném případě bude taková rekonstrukce vyžadovat dobré organizační schopnosti pro logistiku dodávek a všech profesí. Jako poslední krok je pak realizace na klíč, tj. od projektu po realizaci, která ušetří čas i stres, může však být finančně náročnější variantou, není to ale pravidlem,“ říká Kamil Dunaj ze společnosti Getberg.

Dobrý plán a návrh designu je základ každé rekonstrukce
Než začnete se samotnou renovací koupelny, musíte ji co nejdůkladněji naplánovat. Čím více práce uděláte ve fázi plánování, tím snazší bude realizace. „Promyšlený návrh do poslední detailu, od umístění jednotlivých sanitárních prvků, baterií, skříněk až po spárořez obkladů a dlažeb, vč. přesných pozic vypínačů a návrhu osvětlení, jsou základem každé úspěšné realizace. Samotná realizace by pak měla být už pouhou rutinou, u které nebudou jednotliví řemeslníci na stavbě muset domýšlet detaily a přistupovat ke kompromisním řešením,“ říká architekt Petr Reksoprodjo z ateliéru Kamarumah architekti.

Design, který si vyberete pro renovaci, by měl vycházet z vašich osobních preferencí s přihlédnutím k finančním možnostem. Základní designové prvky, pro které byste se měli rozhodnout, než se pustíte do rekonstrukce koupelny, jsou povrchy a barevné schéma koupelny, zařizovací předměty jako je design baterií, umyvadel, sprchy nebo vany, a samozřejmě také úložné prostory.
V případě větší rekonstrukce spojené se změnou dispozice koupelny musíte myslet i na inženýrské sítě (elektrické rozvody, vodovodní potrubí, odpady).

Rekonstrukce koupelny krok za krokem
Jakmile budete mít připravený návrh i plán renovace a všechny potřebné nástroje a materiály, můžete začít s rekonstrukcí. V případě, že se rozhodnete pro maximální rozsah rekonstrukce, čeká vás poměrně dost práce a určitě je vhodné svěřit alespoň některé procesy, se kterými nemáte zkušenosti, odborníkům. Co vás při rekonstrukci čeká?

• Příprava prostoru a stavební práce
Prvním krokem je demontáž všech stávajících zařizovacích předmětů. Pokud chcete některé zachovat, dobře je zabalte a uschovejte mimo stavbu, aby se nepoškodily. Po demontáži vnitřního vybavení, odstraňte stávající povrchy, tj. obklady a dlažby. Nezapomeňte ani na osekání zbytků lepidla, tak aby stavební podkladní povrchy byly čisté. V tuto chvíli můžete začít s úpravou instalace a rozvodů skrytých ve stěnách, tj. sekáním drážek pro vodovodní a kanalizační trubky, zasekáváním podomítkových baterií nebo odtokových kanálků u bezbariérových sprch, které jsou dnes velmi populární apod.

Poté lze pokračovat zhotovením nových elektrorozvodů. Zde je důležité pamatovat na to, že pozice zejména u zásuvek a vypínačů musí být dobře promyšlené, aby odpovídaly všem bezpečnostním normám. Po dokončení všech rozvodů a začištění stavebních povrchů je možné začít provádět hydroizolační vrstvy. Tato fáze je defacto jednou z nejdůležitějších a obtížně se opravuje, proto ji určitě nepodceňujte, vyhnete se tak následnému zatékání vody, například k sousedům.

Jakmile máte hotovo, je možné přistoupit k provádění nových povrchů, tj. pokládání dlažeb a obkladů, případně natahování stěrek apod. Čas je také na výmalbu koupelny. Nezapomeňte, že barva musí být odolná proti vlhkosti, abyste zabránili vzniku plísní apod.

• Instalace nových zařizovacích předmětů
Ve chvíli, kdy máte hotové všechny povrchy, je možné nainstalovat sanitu, skříně a osvětlení. Jako poslední připevněte zrcadlo. „V případě instalace zrcadla v koupelně je na výběr několik možností. V menších koupelnách lze například využít prostor za zrcadlem instalací zrcadlové skříňky. U prostorných koupelen je naopak možné zvolit velké zrcadlo instalované přímo na zeď nebo obklad. Důležitou součástí je také podsvícení zrcadla, které může být integrované přímo v zrcadle, nebo zvolit dodatečné světlo,“ říká Lucie Hronová ze společnosti Amirro.

Závěrečným krokem jsou pak ostatní dekorativní prvky, jako jsou obrazy, rostliny, ručníky, mýdelníky, ale také okenní rolety nebo folie, pokud máte okno v koupelně, a dalších doplňků, aby vaše nově zrekonstruovaná koupelna vypadala co nejlépe.

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.52 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu