20. 08. 2020

Jen spoření nestačí. Zhodnocujte své peníze, jde to i bez rizika

Odkládat peníze na vysněné auto nebo jen na horší časy je vlastní většině Čechů. Mnozí se však dopouštějí základní chyby a nenechávají své úspory, jakkoliv zhodnocovat, nebo si je dokonce schovávají u sebe doma v hotovosti. Existuje bezpečný přístav pro ty, kteří nechtějí riskovat a zároveň se potřebují připravit na obvykle největší investici svého života?

Nabízí se řada spořicích a investičních množností. Avšak klasické spořicí účty vám nenabízejí příliš vysoké úročení. A například investiční fondy sice vaše úspory zhodnotí alespoň papírově, ale je v nich větší riziko ztráty. To je cesta, kterou u „železné“ finanční zálohy většina lidí riskovat nechce.
Stavebko patří mezi konzervativní finanční produkty bez rizika. Obzvlášť tehdy, pokud plánujete využít peníze na nákup či rekonstrukci své nemovitosti. „Úrok na stavebním spoření je garantován po dobu vázací lhůty a vklady jsou zároveň pojištěny do sta tisíc eur. Nemůže se tak stát, že byste o své úspory mohli přijít. Výhoda stavebka je také ve státní podpoře, kterou lidé získají při jakékoli výši vkladu,“ vysvětluje Jiří Šedivý, tajemník Asociace stavebních spořitelen.
Bydlení jako investice
Pořízení a rekonstrukce bydlení patří mezi největší investice, do kterých se během života lidé pouštějí. Zároveň se o nich nerozhodujete obvykle ze dne na den. „Na stavebku ukládáte peníze minimálně šest let, ale pokud budete potřebovat peníze dříve, než jste očekávali, můžete získat úvěr i výrazně dříve,“ vysvětluje Jiří Šedivý. To je v protikladu často opakovaného mýtu, který je dodnes rozšířen mezi lidmi, že stavebko není flexibilní a nemůžete s ním reagovat na nenadálou potřebu řešení svého bydlení.
Úrokové sazby mohou být dokonce výhodnější než u běžných hypoték. Navíc je jejich výše garantovaná a po dobu splácení se zpravidla nemění. I samotné úroky z úvěru si můžete odepsat z daní, takto získané peníze však musí být použity na náklady související s bydlením.
Úvěry ze stavebního spoření jsou navíc v mnoha ohledech lepší než hypotéky. Především u nich není automaticky nutné ručit zastavenou nemovitostí, čemuž se u klasické hypotéky nevyhnete. Dá se tak velmi účinně snížit riziko, že při nenadálé platební neschopnosti přijdete ze dne na den o střechu nad hlavou. Současně si můžete půjčit, i když obvykle jen několik set tisíc, i v situaci, kdy nemovitostí do zástavy nedisponujete. Třeba když nemáte souhlas spoluvlastníka nebo bydlíte v družstevním.