23. 02. 2022

Koupě bytu je i nadále nejlepší ochranou před inflací. Central Group navíc garantuje vrácení peněz

Inflace na začátku roku vystoupala k 10 % a lidem rychleji, než se čekalo, ukrajuje v bankách jen nízce úročené úspory. V dobách nejistoty vždy platilo, že koupě nemovitosti byla nejbezpečnější investicí a ochranou před inflací. Zatímco hodnota peněz klesá, u nemovitostí je to přesně naopak. Loni cena nových bytů vzrostla o více než 20 %, letos podle odhadů Central Group stoupne o dalších 5 až 10 %. Central Group stabilitě trhu věří. Všem klientům, kteří si u něj do 31. března koupí byt, proto navíc garantuje vrácení peněz.

Zdroj dat: Fincentrum Hypoindex a ČSÚ

Inflace v lednu stoupla na 9,9 % a je nejvyšší od července 1998. Na spořicích účtech lidem peníze rychle ubývají, úroky se na nich pohybují maximálně kolem 3 %, tedy výrazně pod úrovní inflace. Hodnota nemovitostí naopak dlouhodobě roste. Od roku 2015 se cena nových bytů v průměru zvyšovala o 15 % ročně a celkově za tu dobu vzrostla už o téměř 130 %. Central Group očekává, že růst cen, i když již o něco pomalejším tempem, bude pokračovat i nadále.

„Kvalitě našich bytů i celkové stabilitě trhu velmi věříme. Proto u nás lidé při uzavření smlouvy do 31. března nyní mohou využít akční nabídku Garance vrácení peněz. Tato garance platí u všech způsobů financování a na všech téměř 600 bytů z naší aktuální nabídky. Po uzavření smlouvy mohou až do doby dokončení bytu smlouvu kdykoliv sami ukončit a my jim vrátíme všechny zaplacené peníze,“ říká výkonná ředitelka Central Group Michaela Tomášková. Klienti se tedy nemusí obávat případného nepříznivého ekonomického vývoje, u Central Group mají vždy jistotu, že o své vložené prostředky nepřijdou.

Dostupné hypotéky jen do konce března

REKLAMA

Ještě do 31. března mají lidé čas využít také výhodnějších hypoték, než se podmínky zpřísní. Od 1. dubna totiž začnou platit nová nařízení ČNB. Na nový byt bude třeba mít naspořeno minimálně 20 % jeho hodnoty. Navíc si bude možné vzít úvěr pouze do výše 8,5násobku čistého ročního příjmu a celková splátka všech úvěrů nebude smět překročit 45 % čistého měsíčního příjmu člověka. Výjimky platí jen pro lidi do 36 let. Ti podle statistik Central Group tvoří 42 % žadatelů o úvěr na byt. Zbylých 58 % klientů tak nově na výhody nedosáhne.

„Kdo uvažuje o koupi bytu na úvěr, rozhodně by si měl pospíšit a sjednat si hypotéku ještě se stávajícími výhodnějšími podmínkami,“ podotýká Tomášková.

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.51 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu