09. 06. 2022

LEXXUS: Kdy je vhodné koupit nemovitost?

Trh s nemovitostmi zažívá turbulentní období. V roce 2021 vzrostly ceny nemovitostí meziročně o desítky procent. V současné době dochází k ochlazení trhu, a proto nám klienti často kladou otázku, zda mají počkat s koupí bytu, protože očekávají, že by mohlo v budoucnu dojít ke snížení cen. Tento scénář je však značně nepravděpodobný.

Nemovitosti by mohly zlevnit v případě dramatického snížení poptávky nebo výrazného posílení na straně nabídky. Poptávka sice v současné době klesá díky snížení koupěschopnosti obyvatel, extrémnímu nárůstu prodejních cen nemovitostí a zhoršení dostupnosti hypoték, které bylo způsobeno zvyšujícími se úroky a zavedením regulací hypotečních úvěrů. Na druhou stranu poptávku i nadále potáhnou investiční nákupy a hotovostní klienti, pro které nemovitost představuje bezpečný investiční instrument. Investoři mohou navíc v budoucnu očekávat zvyšování výnosnosti, protože už nyní dochází k rychlému růstu nájemního trhu a navýšení poptávky zejména ze strany klientů, kteří si již nemohou dovolit bydlení ve vlastním. Zaznamenáváme také zvýšený zájem o nájemní byty ze strany ukrajinských uprchlíků, který však bude jen dočasný v závislosti na trvání války.

Nabídka nemovitostí bude stále velmi nízká, protože bylo odloženo projednání netrpělivě očekávaného stavebního zákona, který měl zrychlit povolovací procesy. Na nedostatečné výstavbě nic nezmění ani skutečnost, že v loňském roce došlo k růstu počtu zahájených bytů. Toto navýšení bylo pouze přechodné, a proto nemůže vykompenzovat léta vznikající deficit.

Developeři si nebudou moci dovolit snížení cen nemovitostí, protože musí kalkulovat s překotně rostoucími cenami stavebních nákladů a stavebního materiálu. V následujícím období tedy neočekáváme stagnaci cen nebo dokonce jejich snížení, ale spíše zpomalení růstu.

Růst hypotečních úroků může být díky personálním změnám v ČNB méně dramatický, než se dříve očekávalo. Přesto úroky pravděpodobně nadále mírně porostou. Zbytečné otálení s nákupem tak hypotéku prodraží. Hypotéky s aktuálním úrokem kolem šesti procent jsou zdánlivě vysoké a pro některé klienty již nedostupné, ale těm, kteří si mohou hypotéku dovolit, ji vřele doporučujeme. V porovnání s cca patnáctiprocentní inflací je tato forma dlouhodobé investice stále výhodná.

Odpověď na otázku „Kdy je vhodné koupit nemovitost?“ je tedy jasná – pokud můžete, kupujte hned. Nemovitosti v budoucnu nezlevní a hypoteční úroky se budou zvyšovat. Investice do nemovitosti byla bezpečným nástrojem k ochraně před inflací vždy, ale při současné ekonomické situaci to platí dvojnásob.

Jana Panochová, realitní kancelář LEXXUS