03. 05. 2022

Lidé při koupi nového bytu preferují kryté parkování, uvítali by i stání pro návštěvy

Otázka parkování vlastního auta je při koupi bytu jedním ze zásadních témat, která kupující řeší. Parkovacích míst je totiž v Praze velký nedostatek, možnost nechat auto přímo u bytu je proto zcela zásadní. Jak ale parkovací stání vnímají sami kupující? To zjišťovala developerská společnost Ekospol ve velkém průzkumu mezi lidmi, kteří zvažují koupi nového bytu nebo ho v nedávné minulosti koupili.

Vlastní parkovací místo je podstatné pro drtivou většinu kupujících, vyžaduje ho 93 lidí ze sta. Poměrně významná shoda panuje i v pohledu na to, kde má být parkovací stání umístěno. „Třiaosmdesát procent respondentů preferuje kryté parkovací místo. Jsou přitom smíření s tím, že si za něj připlatí o něco více, než za venkovní stání. Nutno podotknout, že této preferenci jdou vstříc i developeři, protože většina parkovacích stání vzniká jako krytá v suterénních částech bytových domů,“ říká generální ředitel a předseda představenstva developerské společnosti Ekospol Evžen Korec.

Na venkovní parkovací stání jsou odkázáni hlavně majitelé aut s alternativním pohonem na LPG či CNG. Ta v běžných podzemních garážích bez speciálních stavebních úprav parkovat nesmí, což platí i pro bytové domy.

Třetina respondentů se zajímá, zda má parkovací místo dobíjecí stanici pro elektromobil. „Jde o lidi, kteří buď elektromobil už vlastní, nebo o jeho pořízení v nejbližší době uvažují,“ podotýká mluvčí Ekospolu Filip Sušanka.

Otázka, kde zaparkovat, vyvstane také v případě, že přijede někdo na návštěvu. Moc možností v okolí bytových domů nemají. Není proto divu, že 80 procent respondentů by uvítalo více parkovacích stání vyčleněných speciálně pro návštěvy. Nevadilo by jim ani to, že by za tato volná místa museli při koupi zaplatit poměrnou část k ceně bytu navíc.