04. 06. 2020

Liška v květnu poskytla více úvěrů i spoření než loni

Květnové údaje zatím potvrzují, že by zásah současné situace do trhu s bydlením nemusel být zásadní a dlouhodobý. ČMSS v květnu uzavřela více spořicích smluv i poskytla větší objem úvěrů než v květnu loňského roku.

Největší domácí stavební spořitelna uzavřela v květnu 17.747 smluv o stavebním spoření, to je více jak dvojnásobný počet oproti dubnu. „Zatímco v předchozích týdnech jsme se soustředili především na ochranu zdraví našich kolegů i klientů, v květnu se k nám začali klienti vracet. Stavebko právě v současné době potvrzuje svou stabilitu a výhodnost, věříme proto, že dopad současné krize na zájem o stavební spoření nebude nijak zásadní, byť celoročně k určitému poklesu dojde,“ komentoval květnové výsledky místopředseda představenstva ČMSS Jochen Maier.
V květnu předchozího roku přitom ČMSS uzavřela 14.200 smluv, meziročně tak květnový prodej vzrostl o čtvrtinu. „Samozřejmě víme, že část z letošního květnového nárůstu je jen odložený zájem z března a dubna. Zároveň nám běží kampaň s prémií 2000 Kč za uzavření smlouvy,“ dodal Jochen Maier. Od počátku roku uzavřela ČMSS 64 tisíc nových spořicích smluv.
Koronavir zatím nedohnal ani úvěry od Lišky. Ta v květnu poskytla úvěry za téměř 2 miliardy korun, tedy zhruba stejně jako v dubnu i loni v květnu. Celkový objem letos poskytnutých úvěrů tak za prvních 5 měsíců roku přesáhl 9,5 miliardy Kč, meziročně o 18 procent více. Potvrzuje se tak očekávání, že obyvatelé České republiky chtějí nadále bydlet v lepším, chtějí se stěhovat nebo své stávající bydlení vylepšovat.

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek