Mladí se chtějí osamostatnit do 25 let. Pomoc s bydlením očekávají od státu

Praha, 10. února 2020 – Tři čtvrtiny mladých Čechů si myslí, že bydlet u rodičů po třicítce je nepatřičné. Dosáhnout na vlastní bydlení je pro ně však velmi obtížné. Osm z deseti oslovených si myslí, že by jim s touto situací měl pomoci stát.

Přestože sehnat vlastní bydlení je stále nákladnější, mladé Čechy komfort „mamahotelu“ příliš neláká. Bydlení u rodičů po třicítce považuje za nepatřičné 76 % dotázaných ve věku 18 – 36 let. Ukázal to průzkum, který si nechala zpracovat Raiffeisen stavební spořitelna u výzkumné agentury NMS Market Research.
„Na tom, že bydlení třicátníků u rodičů je nevhodné, se shodnou stejnou měrou obě pohlaví. Jen ženy se trochu častěji reálně stěhují už před dvacítkou, zatímco muži čekají spíše do 25 až 30 let,“ říká Lenka Molnárová, tisková mluvčí Raiffeisen stavební spořitelny.
Podle 9 z 10 mladých je ideální se osamostatnit do 25 let. Realita je ale složitější – v tomto věku se reálně odstěhovalo jen 7 z 10 dotázaných.
Příčinou toho, proč mladí někdy zůstávají v dětském pokojíčku déle, než by chtěli, jsou určitě rostoucí náklady na pořízení bydlení. A to nejen vlastního, ale v poslední době i nájemního bydlení. Pokud chtějí rodiče dětem umožnit včasné osamostatnění, je dobré jim co nejdříve začít spořit právě na bydlení, ideálně formou stavebka,“ dodává Lenka Molnárová.
Pomoc rodičů s pořízením vlastního bydlení očekává 41 % mladých Čechů. Většina (79 %) si ale myslí, že spíše než rodina by složitou situaci na realitním trhu měl řešit stát, spoléhali by také na obce (22 %) a zaměstnavatele (22 %). Jen 7 % dotázaných pak odpovědělo, že žádnou pomoc s vlastním bydlením od nikoho neočekávají.