25. 10. 2023

Mnoho lidí si pořizuje solární panely jen proto, že je má soused

Česko momentálně zažívá fotovoltaický boom. Mnoho domů i chat, ale i rodinných domů má na střeše solární panely. Důvodem jsou přitom často spíše dotace než ekologie. Podle Jana Krchníka z firmy EETEE není fotovoltaika pro každého a 90 procent lidí si ji pořizuje a ani neví proč.

Lidé se začali zajímat o zelenou energii podporovanou dotacemi. Jde v podstatě o jedno z nejjednodušších a cenově dostupných řešení domácí energie. Navzdory osvětě jak ze strany Evropské unie, tak i státu a soukromého sektoru jsou někdy důvody pořízení fotovoltaiky (FVE) absurdní.

Důvody toho, proč si lidé pořizují solární panely na svá obydlí jsou nejrůznější. Například i proto, že ji má soused, finanční dotace nebo snaha ušetřit, říká Jan Krchník, CEO EETEE.

Fotovoltaika není pro každého

Problém je v tom, že solární panely opravdu nejsou pro každou stavbu. „Když máte dům špatně situovaný, nebo nemáte odpovídající stav střechy, stíní vám nějaký velký strom, anebo máte tak malou spotřebu, že se vám FVE nevyplatí, tak vám doporučíme se do takové investice nepouštět. Na základě zkušeností našich zaměstnanců a kolegů zvažujeme, počítáme a měříme všechny dostupné parametry a poté navrhneme ideální řešení. Pokud vše vyhovuje, FVE nemusí být jen pro rodinné domy, ale i města, obce, firmy, “ vysvětluje Jan Krchník.

REKLAMA

FVE je dnes snadno dostupná a může si ji pořídit každý, kdo na to má peníze. Ovšem jestli mu bude fungovat a bude pro něj vhodná, už je druhá věc.

Často není důležité, jaké parametry splňuje daná nemovitost, ale daná domácnost. „V první řadě je potřeba mít takovou spotřebu, aby se v několika letech investice začala vracet. To neplatí v případě, že si FVE pořizujete z důvodu soběstačnosti, anebo z ekologických důvodů. Musíte být s FVE prostě kamarád. My vlastně oproti ostatním postupujeme odzadu. Zjistíme potřeby zákazníka a pak se díváme na to, jaký systém by byl pro něj nejvhodnější. Proto tvrdíme, že FVE není pro každého,“ popisuje Jan Krchník.

Fotovoltaiku nebrat od každého

Na trhu je ovšem řada energetických “šmejdů”, kteří fotovoltaiku prodají úplně každému bez ohledu na jeho možnosti.

Lidé by při výběru FVE firmy měli být velmi obezřetní. Jestliže někdo naslibuje hory doly, vezme si zálohu 50 %, pak to nebude nic seriózního. Nejenže lidé mohou přijít o peníze, ale kvůli nekvalitní montáži mohu třeba i vyhořet.

Vyplatí se vůbec fotovoltaika v Česku?

Může se zdát, že se fotovoltaika v České republice nevyplatí, ale opak je pravdou. „Komu fotovoltaiku doporučíme, tomu se nejen vyplatí, ale v průběhu životnosti se i několikrát zaplatí. V jižních zemích je samozřejmě výroba efektivnější a v průběhu celého roku konstantní. Ale i tak se investice do FVE u nás určitě vyplatí, obzvlášť v dnešní době s možností dotací,“ uzavírá Jan Krchník z EETEE.

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.51 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu