25. 05. 2022

Na zaplacení daně z nemovitých věcí zbývá už jen několik dnů. Pozor na sankce

Nejpozději dnes by měly do schránek dorazit poslední obálky se složenkou na zaplacení daně z nemovitých věcí na rok 2022. Finanční správa jich letos rozeslala celkem 2,8 miliónu. Lhůta pro uhrazení daně či její první splátky končí 31. května. Co dělat, pokud jste složenku neobdrželi a jaká hrozí sankce v případě pozdní úhrady?

„Pokud jste složenku doposud neobdrželi, v první řadě si zkontrolujte, zda jste se nepřihlásili k zasílání údajů pro placení daně prostřednictvím e-mailu či zda nebyly informace o placení zaslány do datové schránky,“ upozorňuje Jana Melicharová z daňově poradenské společnosti KODAP. „Jestliže vám složenka ani informace o placení jinou z dalších možností nedorazila, kontaktujte územní pracoviště místně příslušného finančního úřadu,“ dodává Jana Melicharová, podle které to může být dáno například opožděným ohlášením změny v adrese bydliště či například změnou příjmení, kdy se pak nedoručené složenky vracejí zpět. Složenka pochopitelně nedorazí těm, kteří platí daň prostřednictvím SIPO nebo je jejich vypočtená daň do částky 30 korun. Tento případ je ale výjimečný.

Jak daň uhradit?

Pokud budete daň hradit na základě složenky, nejsnazší je využití uvedeného QR kódu a platby prostřednictvím internetového bankovnictví. To samé platí i v případě, kdy údaje k zaplacení daně dorazí do e-mailu či datové schránky. U všech variant je také uvedený bankovní účet finančního úřadu, na který se daň platí, včetně předčíslí a kódu banky. Další možností je platba na pobočce České pošty. V případě úhrady přes SIPO se pak o nic nemusíte starat, platba se odečte automaticky.

Naráz nebo ve splátkách?

Pokud je daň nižší než pět tisíc korun, musí být uhrazena naráz do 31. května. V případě, že poplatník hradí vyšší částku, může platbu rozdělit na dvě stejné splátky, které musí uhradit do 31. května a do 30. listopadu. Výjimku mají zemědělci a chovatelé ryb, kteří mají první nejzazší termín posunutý na konec srpna. Pokud platí ve dvou splátkách, termíny pro úhradu jsou k 31. 8. a k 30. 11. Vlastník nemovitostí v několika krajích by měl obdržet složenku za každý kraj zvlášť. „Pokud vlastníte několik nemovitostí v jednom kraji, platby za ně budou sečteny a obdržíte jedinou složenku s jednou částkou,“ vysvětluje Jana Melicharová ze společnosti KODAP.

Zpoždění se může prodražit

V případě zpoždění se sankcím letos vyhnete do 3. června. Sankce se vyměřuje až po uplynutí tří kalendářních dní od nejzazšího termínu. „Úroky z prodlení v závislosti na takzvané repo sazbě České národní banky aktuálně činí 11,75 procent z vyměřené daně za rok. Případná pozdní platba se tak může prodražit. Pokud nicméně úrok z prodlení nepřesáhne hodnotu 1000 korun, finanční úřad jej nepředepíše,“ doplňuje Jana Melicharová ze společnosti KODAP.