23. 09. 2021

Nájemní bydlení láká občany zpátky do centra Prahy

Sedmdesát devět procent Čechů bydlelo k roku 2019 ve vlastním. Trend se teď ovšem díky nedostatečné výstavbě a raketovému růstu cen začíná obracet. V budoucnu můžeme počítat s vyrovnáním podílu vlastního a nájemního bydlení po vzoru západní Evropy. Nájemní bydlení ovšem může být prostředkem, jak lidem znovu zpřístupnit bydlení v centru hlavního města.

Preference vlastního bydlení byla v tuzemsku vždy silná. Zejména v období po revoluci, kdy došlo k rehabilitování osobního vlastnictví, se vlastní bydlení začalo prosazovat na úkor nájemního. Podle ČSÚ žilo v roce 1991 v pronájmu 39 procent domácností. V roce 2001 to bylo 28,7 procent a v roce 2019 podle výzkumu Eurostatu už jen pouhých 21,4 procent. „Nedostatečná výstavba a raketový růst cen nemovitostí zapříčinil, že se do budoucna začne tento trend obracet a podíl nájemního bydlení na trhu začne opět stoupat. Předpokládám, že Česko bude následovat sousední státy, kde např. v Rakousku dosahuje podíl nájemního bydlení 45 procent a v Německu dokonce 49 procent,“ uvádí Serge Mayer, člen představenstva pražského developera Acord Invest.

Nájemní bydlení jako prostředek k zalidnění historického centra Prahy

Trend nájemního bydlení dorazil až do centra hlavního města, které je ovšem velmi specifické. Podle oficiálního webu Městské části Praha 1 totiž dochází k postupnému odlivu jejích obyvatel již od konce 19. století. Hlavním důvodem je komercionalizace městského centra a příliv turistů, což se logicky promítá i do tržních cen bytů. Pro ilustraci: v roce 1991 žilo na Praze 1 přibližně čtyřicet tisíc lidí. K roku 2009 čítala tato městská část třicet tisíc obyvatel. Statistika z letošního ledna uvádí, že trvalé bydliště má na Praze 1 vedené už jen pouze 24 tisíc Pražanů. „Od počátku naší činnosti v roce 2006 registrujeme odliv obyvatel z historického centra. Čím dál více lidí si zde pořizuje tzv. investiční byty, určené ke krátkodobému či dlouhodobému pronájmu, cílenému především na zahraniční klientelu,“ komentuje situaci Mayer.

Nájemní bydlení zde může působit jako jeden z prostředků, jak navrátit místní obyvatele do centra města. Acord Invest je jedním z největších pražských developerů, který se doposud výhradně specializoval na rekonstrukce a následný prodej historických budov v centru. Developer tento trend reflektuje a uvádí na trh 2 nové bytové domy zaměřené čistě na nájemní bydlení. „V současné chvíli uvádíme na trh dva projekty. Rezidenci Castleview House kousek od Tančícího domu na Rašínově nábřeží s výhledem na Pražský hrad a rezidenci Čelakovského sady, která se nachází jen kousek od Václavského náměstí s výhledem na Národní muzeum. V obou případech se jedná o budovy, které jsme kompletně zrekonstruovali a v obou nabízíme byty určené k dlouhodobému pronájmu se smlouvou minimálně na 12 měsíců. Menší byty budou kompletně vybaveny. Byty o dispozici 3+kk a větší nabízíme nevybavené, v případně zájmu ovšem není problém je plně zařídit dle představ nájemce. Kompletní správu budov zaštítí naše dceřiná společnost FORUM. V současnosti dokončujeme další dva projekty, které uvedeme na trh později v tomto roce,“ uzavírá Mayer.

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek