30. 06. 2023

Nájemní bydlení pro zaměstnance jako atraktivní firemní benefit

Přibližně polovinu nájemců v nových nájemních projektech tvoří firmy dle analýzy společnosti Home Portal, která se specializuje na rezidenční trh novostaveb. Důvodem je stále oblíbenější benefit nájemního bydlení pro své zaměstnance, čímž si firmy zvyšují svou atraktivitu na trhu práce. A developeři vzhledem k poklesu prodejů na projekty nájemního bydlení dnes slyší.

Poskytování nájemního bydlení zaměstnancům jako firemního benefitu přináší výhody jak zaměstnavateli, tak zaměstnancům. Zlepšuje konkurenceschopnost firmy, zvyšuje atraktivitu pro zaměstnance a přispívá ke zlepšení jejich pracovního a osobního života.

„Řada developerů a nemovitostních fondů si již delší dobu hraje s myšlenkou nájemního bydlení. Ze všech projektů, které jsme na Home Portal řešili pro nájemní bydlení, se ukázalo, že se zde začíná objevovat zajímavý fenomén, a to ten, že developeři mají zájem o firemní klientelu a firmy mají rostoucí zájem platit svým zaměstnancům za bydlení,“ říká Jan Vitvera, obchodní ředitel společnosti Home Portal.

Výhody jsou nasnadě – poskytování nájemního bydlení firmy odliší od konkurence a zaměstnanci mohou získat kvalitní a cenově dostupné bydlení nedaleko své práce.

„Aktuálně jsme na všech projektech pronajali polovinu jednotek firemní klientele a druhou klasickým nájemcům. Pro developery představuje firemní klientela nižší riziko z pohledu neplacení nájmů, nebo případných řešení reklamací. Z pohledu firem dokážou developeři poskytnout i lepší službu – nové byty plně vybaví designovým nábytkem a funkčním zařízením. Díky tomu firemní nájemce získá prestižní benefit pro udržení si kvalitních zaměstnanců,“ dodává Vitvera.

Mezi další výhody firemního nájemního bydlení pro zaměstnance patří i zvýšená pracovní morálka, flexibilita a mobilita zaměstnanců, kdy se byty nachází blíže sídlu společnosti, ve které pracují. Firemní nájemní bydlení může být pro zaměstnance výhodné samozřejmě i z finančního hlediska. Mohou se setkat s preferenčními nájemními sazbami, slevami na nájemném nebo případně s úhradou části nákladů na bydlení zaměstnavatelem. To představuje pro zaměstnance možnost ušetřit peníze a investovat je do jiných oblastí, jako jsou vzdělávání, zdraví nebo cestování.

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu