21. 07. 2020

Návrh územního plánu v mapové aplikaci usnadní obcím jeho projednávání. Občané se v něm lépe vyznají

Příprava územního plánu je pro města a obce velmi náročným procesem. Musí se při něm často vypořádat s řadou námitek a připomínek vlastníků pozemků, veřejné projednávání návrhu nejednou prověří nervy úředníků i obyvatel. Usnadnit celý proces přitom může zobrazení návrhu územního plánu přímo v mapové aplikaci. Obyvatelé se v něm lépe vyznají a díky napojení na katastr nemovitostí nemusejí složitě procházet stohy dokumentů na webu obce.

Příprava územního plánu zabere i menším obcím klidně několik let. Důležitou roli v ní hrají sami majitelé pozemků v katastru obce, kteří k návrhu podávají námitky a připomínky, s nimiž se pak místní samosprávy musí vypořádat. Veřejné projednávání návrhu nového územního plánu pak často bývá velmi emotivní. Na vině přitom může být z velké části také složitost podkladů, které se k návrhu vážou – je třeba probírat se řadou dokumentů a ty pak srovnávat s daty z katastru nemovitostí.
„Návrh územního plánu lidé obvykle najdou na webu obce. Aby zjistili, jak změní charakter obce, musí si otevřít nejen jeho vizuální návrh, ale také textové přílohy a v nich si najít konkrétní informace. Pro běžného občana může být nesnadné se v nich vůbec zorientovat,“ říká Drahomíra Zedníčková, výkonná ředitelka společnosti TopGis, která se specializuje na mapové služby pro města a obce.
Občanům přitom návrh územního plánu může srozumitelnou formou přiblížit jeho přenesení do mapové aplikace. K tomuto kroku se odhodlala například jihočeská obec Rakovice, která si navíc loni jako vůbec první obec v Česku nechala připravit územní plán i ve 3D. Její obyvatelé se tak v prostředí mapové aplikace Gisonline.cz mohou na návrh územního plánu podívat on-line. V aplikaci mají vše na jednom místě a není potřeba procházet další dokumenty.
„Základem je zobrazení návrhu územního plánu nad katastrem nemovitostí. Každý návštěvník webu se tak může u konkrétní parcely podívat jak na její detail v katastru, tak i na to, jaké využití pro ni v návrhu územního plánu obec má. K detailu parcely je tak vždy připojena i informace o tom, co se na dané parcele smí a nesmí dělat a stavět,“ popisuje Drahomíra Zedníčková s tím, že lidé díky aplikaci mohou v návrhu také aktivně vyhledávat například podle čísla parcely, což jim běžně zveřejňované návrhy na webech obcí zpravidla neumožňují.
„Aplikaci Rakovice využily v rámci projednávání nového územního plánu, kde značně napomohla v rámci řešení uzavření dohody s dotčeným orgánem. Nový územní plán, který zpracováváme, je díky aplikaci daleko uchopitelnější. Ať už se to týká orientace v něm, nebo podmínek, které jsou pro konkrétní plochy plánem nastaveny,“ popisuje Lenka Šímová, jednatelka společnosti Studio Map, která se na územní plánování specializuje.
Pro ještě lepší orientaci v návrhu územního plánu je možné si vedle leteckého pohledu spustit i panoramatický režim. Při kliknutí do mapy se tak uživatelům zobrazí rovněž záběry z místa pořízené při mobilním mapování. Okamžitě tak vědí, kde se právě virtuálně nacházejí.

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek