13. 04. 2023

Nejistota ve vývoji cen na trhu energií stále převládá. Roční fixací lze ušetřit několik tisíc korun

Situace na energetickém trhu se uklidňuje a ceníky elektřiny a plynu se dostávají pod vládní strop. Jaká bude ale situace na podzim? Vyhněte se nejistotě a spekulacím, radí energetický analytik Jan Beréš, energetický analytik Ušetřeno.cz.

Prudké zlevňování o desítky procent pod cenový strop. Ledy na energetickém trhu se prolamují, z čehož může také těžit zákazník. V současné době lze si zajistit výhodné ceny pod stropem při smlouvě na době neurčito (cena není fixována, od dodavatele je možné ale odejít bez sankce), nebo také při roční fixaci.

Spekulace se nemusí vyplatit

V současné situaci může být riskantní další vyčkání a spekulace, že se ceny ještě výrazně sníží. Řada odborníků se totiž shoduje v obavách o zdražování energií s příchodem zimy 2023/24. „V současnosti je pro zákazníky ideální zvolit dobu neurčitou nebo roční fixaci. Pokud by ceny dále klesly, už za šest měsíců si lidé mohou dopředu sjednat nového dodavatele, ke kterému by nastoupili po ukončení smlouvy. Výhodou pro klienty je skutečnost, že nový dodavatel je povinen smluvenou cenu udržet, ale zákazník nemusí dodávku zahájit, pokud najde na trhu ještě lepší nabídku. Tato cesta dle mého názoru představuje minimální riziko s možností šetřit pod vládním stropem. Úspora pak vzniká nejen v rozpočtu klienta, ale pochopitelně také ve vládní kase,“ říká energetický analytik Jan Beréš ze společnosti Ušetřeno.cz a dodává, že naopak výrazně nedoporučuje fixovat cenu na více než dva roky. Zajímavé nabídky dodavatelů s dvou či tříletou fixací zatím ještě na trhu nejsou. To se ale může během následujících měsíců změnit, dodává Béreš.

Kdo vyčkává, nešetří

V současnosti řada zákazníků stále změnu svého dodavatele nebo produktové řady neřešila. Mohou tak být na cenách při vládním zastropování, tedy platit výrazně více. Změna umožnuje fakticky začít šetřit hned. V případě domácnosti, která například vytápí elektřinou a má spotřebu od 10 MWh, mohou úspory při volbě správných produktových řad přesáhnout i 10 000 Kč ročně. Rodiny žijící v bytových domech, kde se elektřinou nevytápí pak mohou počítat s úsporou okolo 2 000 Kč, ”upřesňuje Jan Bereš.

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.6 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu