29. 11. 2021

Nejvhodnější byt na investice je v Praze myslí si Češi. Experti ale upozorňují na výhodnost rizikovějších lokalit

Podle aktuálního průzkumu EMA data pro společnost Lusq považuje 35 % Čechů za nejvhodnější investovat do nemovitosti v Praze. V hlavním městě přitom m2 stojí dvojnásobek republikového průměru, a investice se zde proto vyplácí nejméně. Výhodné jsou naopak nemovitosti v regionech s horší pověstí, kde by bylo za určitých podmínek a garancí ochotno investovat 58 % Čechů.

Nemovitost jako investici má 6 % Čechů a dalších 7 % Čechů ji zvažuje, vyplynulo z nedávného průzkumu EMA data pro společnost Lusq. Podle aktuálních dat přitom za nejvhodnější považují investiční nemovitost v Praze, myslí si to 35 % respondentů. „Hlavní města jsou jistou zárukou, že nemovitost nezůstane nevyužita. Navíc v Praze je dlouhodobý nedostatek bytů, a tak je riziko neobsazenosti za běžného stavu skutečně velmi malé,“ vysvětluje Miloslav Lafek, CEO Lusq.

Praha je drahá, nejvýhodnější jsou byty v „horších“ lokalitách

REKLAMA

Praha je ale drahá. „Cena nemovitostí v Praze je dvojnásobná oproti průměru republiky a oproti některým krajům i trojnásobná. Kupovat byt v Praze na bydlení již před časem přestalo dávat ekonomicky smysl a začínají převažovat koupě právě na investice. Vzhledem k cenám to ale rozhodně není pro běžného investora,“ vysvětluje Miloslav Lafek. Aktuálně stojí v Praze m2 108 528 Kč, celorepublikový průměr činí 57 075 Kč. Češi tak svoji pozornost začínají směřovat do jiných lokalit. Hned po hlavním městě se jako vhodná pro 23 % jeví investice v krajských městech. Menší nebo okresní města by preferovalo 15 %, resp. 14 % a na vesnici by se zaměřilo 13 % Čechů.

Podle analýzy společnosti Lusq se ale investice nejvíce vyplatí v regionech. které Češi považují za rizikovější. „Takové regiony jsou z pohledu veřejných investic opomíjeny bez ohledu na to, jaké s nimi má místní samospráva plány. Investice do nemovitostí by se ale neměla řídit současnou situací, ale právě výhledem na následujících 10 a více let,“ vysvětluje Miloslav Lafek. O investici v takových lokalitách by za určitých podmínek bylo ochotno přemýšlet 58 % Čechů. Nejčastěji by je motivovala možnost rozložit riziko nákupem více bytů. Zajímavá by pro ně byla i záruka nesnížení hodnoty bytu, nebo vysoké očekávané zhodnocení. „Právě vyšší zhodnocení, kromě nízkých cen, je to, čím by tyto řekněme rizikové lokality měly lákat nejvíce. Například v Ústeckém kraji je průměrný výnos 60metrového bytu k 8 %, to je vysoce nadprůměrný výsledek,“ upřesňuje Miloslav Lafek a dodává, že garance výnosu či možnost investice do nemovitosti s předschváleným úvěrem již na českém trhu existuje, mezi nimi například platforma Lusq.

REKLAMA

Pozn.: Čísla v grafu jsou zaokrouhlena, součet tedy může být více než 100.

O průzkumu

Průzkum pro LUSQ na téma investice do nemovitosti realizovala společnost EMA data. Sběr dat probíhal on-line v období 12.–18. května 2021 a zúčastnilo se ho celkem 1 044 respondentů ve věku 21–61 let v reprezentativním zastoupení podle pohlaví, regionu, ekonomické aktivity a věkové skupiny.

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek