28. 07. 2022

Neplaťte za energie zbytečně i během dovolené

Rostoucí ceny energií s sebou ještě více než v předchozích letech přinášejí otázku, jaké spotřebiče při odjezdu na dovolenou nechat běžet a které naopak odpojit, aby v prázdném bytě zbytečně nespotřebovávaly energie. Krom toho tak snížíte i riziko nečekaných událostí, třeba požáru nebo výbuchu plynu. V případě dvoutýdenní dovolené díky odpojené chladničce ušetříte až desítky korun. Pozor také na stand-by mód různých zařízení.

Jedním ze základních kroků během přípravy na odjezd na zaslouženou letní dovolenou by mělo zejména v aktuální době vysokých cen energií být i zamyšlení se, které spotřebiče rozhodně v prázdném bytě běžet nemusejí. Nejen, že tak svůj domov zabezpečíte před nehodami, ale také něco ušetříte, což v aktuální situaci vysokých cen za elektřinu rozhodně není k zahození. Někdo před odjezdem na dovolenou zkrátka vyhodí pojistky, aby měl jistotu, že žádný spotřebič nenechá zbytečně zapnutý. Méně jednoduché to však mají například ti, kdo chovají akvarijní rybičky nebo plazy v teráriích, kde je potřeba nechat běžet čerpadlo, filtraci či přisvícení. Stejně tak nejde radikální variantu s vyhozením pojistek uplatnit ani tehdy, pokud předem nevyklidíte ledničku a mrazák. “Pokud odjíždíte na méně než dva týdny, nemá však smysl ledničku a mrazák vypínat. Mnoho energie tím neušetříte a náklady na obnovení provozu by úspory nejspíš převýšily,” upozorňuje Michal Hrbatý, CEO UlovDomov.cz, která poskytuje službu Ideální nájemce pro pronajímatele bytů.

Ledničku přepněte do prázdninového módu, při delší dovolené ji vyprázdněte a odpojte úplně

U moderních spotřebičů se však vyplatí ověřit si, zda nedisponují takzvaným prázdninovým (holiday) režimem. Při něm se nastaví optimální teplota, což výrazně sníží spotřebu energie, aniž by hrozilo zkažení potravin. V případě delší dovolené už ale tyto spotřebiče vyprázdněte, odmrazte a klidně i rovnou vyčistěte. Nakonec je vypojte z elektřiny a nechejte dveře pootevřené, ať se vnitřek odvětrá a nezatuchne. Z finančního hlediska odpojením na 14 dní ušetříte dle energetické třídy chladničky až několik desítek korun.

Plyn odpojte vždy. Nic tím neušetříte, ale vaše domácnost bude v bezpečí

S klidným svědomím můžete vždy ze sítě vypojit kávovar, rychlovarnou konvici, mikrovlnou troubu, myčku a další kuchyňské pomocníky. Zajistíte si tak, že u nich při bouřce nedojde ke zkratu, který by mohl způsobit požár. Ze zásuvky vypojte rovněž plotýnkové vařiče, elektrický sporák vypněte pomocí hlavního síťového jističe a u plynového sporáku vedle elektřiny odpojte též přípojku na plyn. Plyn byste ostatně měli vypojovat vždy, tedy i před krátkou dovolenou. Peníze sice neušetříte, ale zato ochráníte svůj byt či dům před případnou plynovou pohromou. Ze stejného důvodu raději uzavřete i plyn ke kotli nebo karmě.

Stand-by režim zásadně vypínejte

Vypojit ze zásuvky byste měli i bojler, klimatizaci a pračku. U televize, počítače, herních konzolí typu Playstation či sterea a dalších podobných zařízení si před vypojením raději prostudujte návod, některé totiž časté vypojování ze sítě nenesou dobře. I když ale přístroje necháte zapojené, rozhodně je vypněte z pohotovostního režimu. V tom totiž stále spotřebovávají elektřinu, v řádu jednotek wattů. Při souběhu stand-by režimů více zařízení například za 2 týdny dovolené se však spotřeba může blížit k 50 W, což by při současných cenách energií znamenalo zhruba 150 korun. „Nezapomeňte také zkontrolovat, zda jste v zásuvkách nenechali nabíječky pro nejrůznější přístroje. Ty si totiž obzvláště libují v přehřívání, což s sebou nese riziko požáru,“ upozorňuje Michal Hrbatý.