26. 08. 2022

Nestrkejte před problémy hlavu do písku. Air Bank v duchu myšlenky Milostivého léta opět osloví klienty v exekuci, aby jim připomněla, že je otevřená jim pomoci

Air Bank se stejně jako v loňském roce i v tom letošním připojuje k myšlence Milostivého léta II se svou vlastní akcí. Klientům nabízí odpuštění části dluhu, aby se tak snadněji zbavili probíhající exekuce, do které se dostali, protože nespláceli své závazky. Přestože banka nabízí individuální pomoc klientům dlouhodobě, touto vlastní akcí chce podpořit společenskou diskuzi vyvolanou Milostivým létem a inspirovat tak více lidí, aby začali svou situaci řešit.

Milostivé léto, které je upraveno zákonem, se vztahuje pouze na exekuce, které vznikly jako dluh u veřejnoprávních institucí. Air Bank se už v loňském roce k této myšlence dobrovolně připojila se svou vlastní akcí, a to jako jedna z vůbec prvních soukromých společností.

„To, jak důkladně si v Air Bank zakládáme na odpovědném půjčování, dokazuje nejen naše každoroční vítězství v Indexu odpovědného úvěrování, který sestavuje organizace Člověk v tísni, ale například i velmi nízký počet našich klientů, kteří se dostávají do problémů se splácením,“ říká Veronika Benešová, která má v Air Bank na starosti spotřebitelské půjčky, a dodává:

„Naše půjčky stavíme tak, aby se dokázaly klientům flexibilně přizpůsobit. Ať už v časech dobrých, kdy si klienti mohou splátku zvýšit nebo půjčku bezplatně předčasně splatit, tak i v těch těžších, kdy si jednoduše online mohou svou splátku snížit nebo využít bezplatné dvouměsíční splátkové prázdniny. Pokud se stane, že se klient dostane do situace, kdy mu ani takováto maximální flexibilita nepomůže, je důležité nestrkat před problémem hlavu do písku a aktivně ho s bankou řešit. A proto se opět připojujeme s naší akcí k myšlence Milostivého léta, abychom i tímto způsobem dali vědět, že jsme stále otevření k tomu, najít společně řešení.“

Air Bank, stejně jako loni, napřímo osloví své klienty, kterých se její akce týká, s individuální nabídkou řešení. Banka jim nabídne prominutí části dluhu. To znamená, že pokud klient doplatí celou sumu, kterou bance přiznal soud, odpustí mu všechny dosud neuhrazené obchodní a sankční úroky, které po rozhodnutí soudu postupem času nabíhaly.

Pro ukončení exekuce je pak také potřeba, aby klient zaplatil náklady třetích stran. Air Bank se bude snažit s exekutory domluvit, aby se i v rámci její akce, která se inspirovala Milostivým létem II, spokojili se stejnou částkou jako u Milostivého léta II, a to 1 815 korun (1 500 korun + DPH), která představuje náhradu nákladů exekutora. Ale protože se zákon o Milostivém létu II nevztahuje na dluhy klientů u soukromých společností, nemůže banka exekutorům přímo nařizovat, aby si částku za svou odvedenou práci snížili.

REKLAMA

Akce Air Bank i dále kopíruje parametry Milostivého léta II. Probíhá v období od 1. 9. 2022 do 30. 11. 2022 a vztahuje se pouze na exekuce zahájené před 28. říjnem 2021. Platí jen pro fyzické osoby a dlužník nesmí být v insolvenčním řízení.