03. 10. 2022

NÍZKÝ STAV INSOLVENCÍ V ČESKÉ REPUBLICE JE PŘEDZVĚSTÍ DRAMATICKÝCH ZMĚN

Analytická společnost InsolCentrum představila předběžná data o insolvenčních řízeních v České republice za 3. čtvrtletí 2022.

Jednatelka společnosti Jarmila Veselá uvedla: „Nízký stav insolvencí ve 3. kvartále 2022 je předzvěstí dramatických změn, v příštích letech lze očekávat rekordy v množství insolvenčních řízení. Počty firem­ních bankrotů budou pravděpodobně narůstat postupně, s vrcholy až v letech 2024 a 2025. V případě přijetí novely insolvenčního zákona a plošného zkrácení doby oddlužování může dojít k rekordnímu nárůstu osobních bankrotů. V exekucích se nacházejí stovky tisíc lidí v produktivním věku, kteří doposud neměli zájem do oddlužení vstoupit. Nelze vyloučit zahlcení soudů i negativní dopad do ekonomiky věřitelů, z nichž významné postavení zaujímá stát.“ Analytici InsolCentra upozorňují, že uvedená prognóza může být ovlivněna eskalací válečného konfliktu a jejím dopadem do tuzemské i světové ekonomiky. Také konečná podoba novely insolvenčního zákona může podstat­ně ovlivnit průběh i celkové počty osobních bankrotů.

Komentář k tiskové zprávě poskytl ekonom Michael Fanta, senior analytik CETA a výzkumný pracovník UJEP. „Z analýz InsolCentra i Ministerstva spravedlnosti vyplývá, že při plošném snížení doby oddlužení na 3 roky se sníží uspokojení věřitelů na 5 – 6 % z hodnoty jejich pohledávek. Celkový propad v bilanci věřitelské sféry tak může dosaho­vat až 100 mld. Kč. Průměrné uspokojení věřitelů z oddlužení z let 2015 až 2018 přitom dosahovalo 56 %.“