25. 07. 2022

Nové byty v Praze zdražily o pětinu, prodeje propadly na třetinu a jsou historicky nejnižší

Pražský rezidenční trh letos zažívá nevídané časy. Zatímco ceny nových bytů neustále stoupají, jejich prodeje se zásadně propadly na historicky nejnižší hodnotu. Za celé první pololetí se letos v hlavním městě prodalo jen 1540 nových bytů, což je takřka třikrát méně než loni. Naopak průměrná cena hlavně kvůli neustále zdražujícím stavebním pracím a materiálu meziročně vzrostla o 22 procent na 142 740 korun za metr čtvereční. Vyplývá to z podrobných analýz společnosti Ekospol, která trh s novými byty v Praze monitoruje a prodejní data následně zveřejňuje už více než 15 let, což je nejdéle ze všech subjektů na trhu.

Dvaadvacetiprocentní meziroční zdražení konkrétně znamená, že zatímco ještě před rokem zaplatil zájemce o průměrný pětapadesátimetrový byt 6 435 000 korun, nyní už ho vyjde na 7 850 700. To je o takřka milion a půl více než před dvanácti měsíci. V porovnání s koncem prvního čtvrtletí jsou nyní na konci prvního pololetí nové byty dražší o 5,6 procenta. To znamená, že tento vzorový byt je na konci června dražší o 414 tisíc korun, než byl na konci letošního března.

Zásadním faktorem, který žene ceny nových bytů vzhůru, jsou neustále zdražující stavební práce a materiál. Výrazně zdražují také pozemky, kterých je v Praze kvůli zastaralému a neaktualizovanému územnímu plánu extrémní nedostatek. Deset procent k ceně navíc musí kupující připočítat také kvůli průtahům při povolování stavby, které se ani po loňském přijetí nového stavebního zákona neurychlilo. Vliv této legislativy se totiž nestačil projevit,“ říká generální ředitel a předseda představenstva developerské společnosti Ekospol Evžen Korec.

REKLAMA

Prodeje nových bytů jsou letos nejhorší za posledních 15, tedy za celou historii monitorování trhu a zveřejňování statistik. Developeři za celé letošní pololetí prodali stejně bytů, jako v minulosti za tři měsíce. Taková situace zde ještě nebyla.

Největší vliv na tak výrazný propad prodejů nových bytů mají takřka nedostupné hypotéky. Ty letos výrazně zdražily, navíc opět platí přísnější podmínky pro žadatele. V praxi se to projevilo velkým úbytkem kupujících, kteří nový byt financují prostřednictvím hypotéky. Zatímco dříve jich dlouhodobě bývalo kolem padesáti procent, letos jejich podíl klesl až na dvacet procent. Zbytek klientů tvoří ti, kteří si byt pořizují za vlastní peníze většinou jako ochranu před vysokou inflací,“ upozorňuje Korec z Ekospolu.

Zájem o nové byty byl přitom v Praze ještě loni velmi vysoký. Za celý rok 2021 developeři prodali celkem 6450 bytů. To je o 1540 prodaných bytů více než v roce 2020. Jde o nejvyšší číslo od roku 2016. Zvláště silné bylo loňské druhé čtvrtletí, kdy nového majitele nalezlo rekordních 2350 bytů. To je nejvíce za celých 15 let, kdy Ekospol tyto statistiky zveřejňuje.

Dostupných bytů je kvůli propadu prodejů o něco více.

Jednou z mála alespoň trochu pozitivních zpráv je, že kupující mají o něco lepší výběr. Dostupných nových bytů na pražském realitním trhu přibylo, za poslední tři měsíce jich je o 700 více. V přípravě jsou přitom stovky větších rezidenčních projektů s desítkami tisíc bytů. Jejich povolování a tím i zařazení na trh se ale neúměrně protahuje a developeři tak nejsou schopní pružně reagovat na měnící se poptávku.

Ani přes zásadní propad prodejů neočekávám nějaké výraznější zlevňování cen nových bytů. Ostatně přetrvávající zdražování stavebních prací a materiálu v řádu desítek procent ani žádný prostor pro výraznější slevy nedává. Žádný investor nebude chtít jít do ztráty, raději prodej dočasně pozastaví. Současná rychle se měnící situace ale nedovoluje prognózovat dlouho dopředu. Poptávka zatím přetrvává, protože investoři chtějí své finance uchránit před inflací, což jim právě nové byty v Praze umožňují. Obávám se ale, že současné vysoké tempo, kdy je růst bytů vyšší než inflace, už nemusí dlouho trvat. Na druhou stranu platí, že kdo v posledních dvaceti letech koupil nový byt, ten na tom vydělal. To bude platit i v budoucnu,“ soudí Korec z Ekospolu.