27. 01. 2020

O stavebko začněte pečovat už od ledna. Získáte víc

Praha, 24. ledna 2020 – Svátky jsou dávno za námi a rok 2020 nás vtáhl do každodenního dění. Je tedy nejlepší čas hledět dopředu. S tím souvisí i financování bydlení. Právě nyní je ta správná chvíle na založení stavebního spoření.

Na stavebko si lidé často vzpomenou až ke konci roku a přemýšlejí, zda si uložili dost, jestli si ho mají rychle založit nebo na jak vysokou státní podporu s uspořenou částkou dosáhnou. Leden je však u svědomitějších správců vlastních financí daleko příhodnějším měsícem k uzavření smlouvy. Když budou měsíčně odkládat 1 700 korun, dosáhnou na plnou státní podporu, aniž by museli během roku myslet na mimořádný vklad.
Výhodou uzavření smlouvy na začátku roku jsou i některé prémie a bonusy, které stavební spořitelny klientovi připisují za pravidelné spoření.
Pokud lidé nechají stavební spoření až na závěr roku, může se stát, že jim peníze v rodinném rozpočtu budou nakonec chybět. Je rozdíl dát dvanáctinásobek sjednané měsíční úložky najednou, nebo platit plánovaně necelé dva tisíce korun měsíčně. Státní podporu sice získáte i v případě, že si smlouvu uzavřete až koncem roku, ale nejlepší čas pro založení stavebka je v lednu,“ upřesňuje Jiří Šedivý, tajemník Asociace českých stavebních spořitelen.
Pro domácí peněženku je lepší spořit pravidelně po menších částkách během celého roku. Nezatíží to jednorázově rodinný rozpočet a také to vede k zisku státní podpory. Aby klient dosáhl na její maximální výši dva tisíce korun, musí během roku naspořit alespoň 20 tisíc korun, což odpovídá měsíční úložce ve výši 1 667 korun. Lidé by ale neměli zapomínat ani na možné poplatky.
Rozhodně platí, že než mít peníze schované v matraci je výhodnější založit si stavební spoření a své finanční prostředky tak lépe zhodnotit. Na stavebním spoření je vyšší úročení než na běžných účtech. Proto je lepší peníze na stavebko poslat hned na začátku roku, aby se úročily co nejdéle. Pokud totiž budete spořit pravidelně, na konci roku získáte na úrocích víc, než když vložíte prostředky v prosinci,“ uzavírá Jiří Šedivý.
Stavebko je podle něj ideální a ukáže všechny své trumfy ve chvíli, kdy plánujete rekonstrukci či pořízení vysněného domova, případně když potřebujete finanční polštář. Kromě spoření můžete využít i výhodný úvěr na bytové potřeby.