15. 04. 2024

Oživení na trhu nemovitostí je konečně pozitivní realitou. JRD hlásí 100% nárůst prodejů

Lepšící se nálada na trhu i ve společnosti je znát. Již od počátku minulého roku jsme na trhu zaznamenali zvyšující se poptávku po nových nemovitostech. Letos tento trend pokračuje.

Stabilizace inflace i touha po vlastním

Postupná stabilizace inflace, očekávané snižování úrokových sazeb, akceptace „nového normálu“ i přetrvávající silná touha Čechů po vlastním bydlení. To vše přispělo k oživení na trhu českých nemovitostí. Objemy prodejů samozřejmě nedosahují úrovně, na jakou jsme byli dříve zvyklí, ale již od konce loňského roku vidíme, že trh se postupně zvedá.

To dokládá nejen vývoj počtu i objemu nově poskytnutých hypoték, který v období od března 2023 do února 2024 dosáhl 136 miliard korun, a dosáhl tak bezmála 8% meziročního nárůstu, ale i počet a objem transakcí na realitním trhu.

100% nárůst prodejů i zvyšující se relevance poptávky

I v JRD pozorujeme letos výrazné oživení prodejů. V porovnání se závěrem roku 2023 jsme v prvním kvartále letošního roku zaznamenali 80% nárůstu zájmu o naše prodávané projekty.  U některých projektů – konkrétně Vital Kamýk či Císařská vinice – došlo dokonce ke 100% nárůstu prodejů. Velmi pozitivní je také zvyšující se relevance poptávek ze strany zájemců o vlastní bydlení. V roce 2023 došlo k nákupu nemovitosti u každého 11. poptávajícího zájemce. Letos je to průměrně každý osmý, u některých našich projektů dokonce každý čtvrtý zájemce.

S nákupem nemovitosti se nevyplatí čekat

Závěrem tak lze říci, že s nákupem nemovitosti se nevyplatí čekat. Z dosavadního vývoje cen nemovitostí je zřejmé, že ceny, a to zejména na primárním trhu, klesat nebudou. Vzhledem k postupné stabilizaci výše inflace i očekávanému poklesu sazeb hypotečních úvěrů dochází k postupnému zotavování trhu nejenom z hlediska objemu prodejů, ale právě i cen. Prvotní šok spojený s poklesem poptávky odezněl a postupně se na trh bude dostávat tzv. odložená poptávka. Z výše uvedených argumentů tak vyplývá, že v roce 2024 nelze očekávat pokles cen nemovitostí. Ceny budou naopak v mírném tempu růst.

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.52 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu