05. 01. 2023

Palác Dunaj se stane novým sídlem Zastoupení Evropské komise v ČR a Kanceláře Evropského parlamentu. Zahrnovat bude i návštěvnické centrum pro veřejnost

Palác Dunaj přivítá prestižní majoritní nájemce. Společnost Zeitgeist Asset Management, která stojí za rychle postupující rekonstrukcí této ikonické konstruktivistické budovy v centru Prahy na Národní třídě, uzavřela nájemní smlouvu na celkem 2 600 m2 prémiových prostor s tuzemským Zastoupením Evropské komise a Kanceláře Evropského parlamentu. Nové prostory se stanou místem pro čerpání aktuálních informací o dění v EU, setkávání se nad evropskými tématy, ale i zdrojem vzdělávání. Novinkou bude interaktivní centrum pro širokou veřejnost „Europa experience“, jehož cílem je přiblížit Evropu místním občanům atraktivním a zábavným způsobem.

„Velmi nás těší, že se nám podpisem patnáctileté nájemní smlouvy podařilo uzavřít dlouhodobé partnerství s takto významnými evropskými institucemi. Je pro nás potvrzením správného přístupu k tomuto projektu z pohledu jeho prestiže i budoucí hodnoty. Mimo jiné i díky této dohodě dosahuje předpronajatost Paláce Dunaj větší poloviny celkové kapacity, a to jsme teprve 10 měsíců před jeho plánovanou kolaudací,“ říká Peter Noack, CEO společnosti Zeitgeist Asset Management, a dodává: „Palác Dunaj je místem, kde se mísí lesk a noblesa z 20. let minulého století s nejmodernějšími technologiemi současnosti. Po rekonstrukci půjde o energeticky efektivní budovou aspirující na certifikace LEED Gold a WELL Gold. Svou kvalitou i umístěním tudíž skvěle koresponduje s renomé obou těchto prestižních nájemců.“

Palác Dunaj leží na rohu ulic Národní a Voršilská v centru kulturního dění poblíž Národního divadla, kavárny Slavie či Akademie věd ČR. Architektonicky velmi působivá budova stojí na historicky významném místě, kde to i dnes opravdu žije. Tato lokalita s výbornou dopravní dostupností patří nejen mezi vyhledávané turistické cíle, ale současně ji kvůli práci či zábavě hojně navštěvují také Češi. Právě centrální poloha Paláce Dunaj byla pro instituce EU jedním z významných kritérií. Nové sídlo bude díky tomu snadno dostupné občanům: umožní jim získávat aktuální informace a být v kontaktu se svými zástupci v Evropském parlamentu a Evropské komisi.

Sídlo představitelů unijních orgánů a „Evropská zkušenost“ v Praze mají představovat pomyslnou spojku mezi institucemi EU a českými občany. „Naším posláním je informovat o dění v EU. Pravidelně organizujeme debaty na aktuální témata, semináře či studijní cesty do Bruselu. Velmi populární jsou i naše kulturní akce, jako jsou výstavy či filmové večery s evropskými filmy,“ popisuje práci Zastoupení Evropské komise v ČR její vedoucí Monika Ladmanová. „Současně informujeme naše kolegy v Bruselu o vývoji v ČR a organizujeme návštěvy členů Evropské komise v České republice. Proto je pro nás důležité mít sídlo v centru města. Jsme díky tomu blízko občanům a zároveň i návštěvy z Bruselu mají šanci objevit krásy Prahy navzdory svému nabitému pracovnímu programu.“ Nové prostory v Paláci Dunaj budou zahrnovat také kancelářské zázemí a konferenční sál.

Vzdělávací a informační centrum „Evropská zkušenost“ s bezplatným vstupem pro širokou veřejnost vznikne v přízemí a o patro výše. „Multifunkční interaktivní centrum bude dobře viditelné a přístupné z Národní třídy. Půjde o dvě podlaží propojená vnitřním schodištěm, která na celkové ploše přes 800 m2 nabídnou řadu interaktivních prvků a 360° kino. Návštěvníci se mohou těšit na virtuální setkání se zástupci EU, poznávání evropských institucí, virtuální cestu do Parlamentu a Komise anebo účast na různých simulacích a kvízech pro zlepšení znalostí o EU. Novinkou bude například hra, kdy návštěvníci napodobují projednávání konkrétní otázky v Evropském parlamentu a rozhodují o konečné formulaci právního aktu, včetně hlasování,“ popisuje Jiří Kubíček, vedoucí Kanceláře Evropského parlamentu v České republice.

Za architektonickým návrhem chystaného fit-outu stojí ateliér Ackermann architekti, který musel mimo jiné zohlednit řadu technických požadavků plynoucích ze zvýšených nároků nájemců na bezpečnost. Generálním dodavatelem bude společnost SIS Systémy.

Více o rekonstrukci Paláce Dunaj

Kompletní rekonstrukce téměř sto let staré nárožní budovy Paláce Dunaj na Národní třídě odstartovala v prosinci 2020. V rámci citlivých úprav probíhajících pod taktovkou mezinárodní architektonické kanceláře Chapman Taylor a generálního dodavatele Geosan Group bude zachován modernistický vzhled paláce, který podtrhuje fasáda obložená béžovým travertinem se třemi bílými horizontálními pásy. Nástavba o jedno patro bude řešena s mimořádnou pozorností a důrazem na design, detaily a použité materiály, aby se stala přirozenou součástí stávajícího objektu a jeho okolí. Srdcem Paláce Dunaj se stane mnoho let nepřístupné centrální atrium s teracovou podlahou a původní páternoster. Aby historická budova odpovídala životnímu stylu současnosti, bude do ní nainstalován nový centrální ventilační systém s rekuperací, který umožní velmi efektivní chlazení a vytápění i stálý přísun čerstvého vzduchu. Stejně jako za první republiky nabídne Palác Dunaj především kancelářské prostory. Po rekonstrukci budova poskytne prémiové kancelářské prostory o celkové ploše více než 6 700 m2 a dále 2 000 m2v přízemí určených pro maloobchodní jednotky a služby. Předpokládaný termín dokončení je v závěru letošního roku.