25. 01. 2021

Počet nově zahájených exekucí klesl v roce 2020 téměř o pětinu

Počet nově zahájených exekucí za rok 2020 je téměř o pětinu nižší než v roce 2019. V loňském roce tak bylo nařízeno nejméně exekucí za posledních 11 let!

V roce 2020 bylo zahájeno celkem 407 694 nových exekucí. V předchozím roce Exekutorská komora ČR evidovala 499 512 nařízených exekucí, což odpovídá poklesu v letošním roce o více než 18 procent. Jedná se o historicky nejmenší počet nově zahájených exekucí minimálně za posledních 11 let. Pro srovnání lze uvést, že například v roce 2011 bylo zahájeno celkem 936 219 nových exekucí, tedy více než dvojnásobek oproti loňským číslům.
Data, z nichž Exekutorská komora ČR čerpala, odpovídají stavu z Rejstříku zahájených exekucí ke dni 21. 1. 2021. Tento rejstřík spravovaný Ministerstvem spravedlnosti je ještě postupně doplňován soudy. Předpokládaná změna absolutních čísel za loňský rok však bude jen minimální.
„Opět se potvrzuje dlouhodobý trend predikovaný Exekutorskou komorou ČR, tedy že exekucí bude každoročně zahajováno méně a méně,“ komentuje aktuální statistky Jan Mlynarčík, viceprezident Exekutorské komory ČR. Zároveň dodává: „Významný podíl na tak velkém poklesu může mít i současná epidemiologická situace související s onemocněním COVID-19. Na základě vládních opatření došlo kromě jiného i k plošnému omezování provádění exekucí, čímž dochází k faktické paralýze věřitelů, kteří ztrácí víru ve vymožení svých pohledávek.“