Polovina Čechů tvrdí, že nemá peníze na potřebnou rekonstrukci bydlení

Proč se Češi bojí rekonstrukcí?

I přes často zbytečně vysoké náklady za energie, které hradí, se mnoho Čechů vyhýbá rekonstrukcím. Pro polovinu jsou důvodem finance, necelá třetina se problémem nezabývá a 14 % se dosud nedohodlo v rodině či v bytovém družstvu a společenství vlastníků bytových jednotek.

Graf č. 1: Z jakého důvodu neplánujete provést potřebné rekonstrukce?

rsts-rekonstrukce-01

„Ačkoli vhodné rekonstrukce mohou snížit náklady na vytápění v některých případech až o 70 %, lidé se do nich často nepouštějí. Paradoxně proto, že chtějí ušetřit. Neuvědomují si ale, že pokud do modernizace peníze investují, uspoří ve výsledku daleko víc,“ vysvětluje Lukáš Kopecký z Raiffeisen stavební spořitelny. „Například po zateplení fasády, podlah a stropů u rodinného domu s ročními náklady na energie 50 000 korun, je možné ušetřit přibližně 40 % těchto výdajů. Návratnost investice je v závislosti na provedené úpravě zhruba 10 let a od momentu její realizace už majitel nemovitosti vlastně doživotně šetří.“

Co a jak se (ne)rekonstruuje

Přestože se zateplení fasády a střechy objevuje na čelních příčkách realizovaných rekonstrukcí, patří stále mezi úpravy, které považují majitelé rodinných a bytových domů za aktuálně nejnutnější. A to přesto, že tuto úpravu provedlo již 28 % majitelů rodinných domů a 58 % majitelů bytových jednotek. Nejběžnější rekonstrukcí je výměna oken. Nová okna, si pořídila už polovina majitelů rodinných domů a 79 % majitelů bytů. Třetina majitelů rodinných domů již má zrekonstruovanou střechu. V bytových domech vedle výměny oken a zateplování nejčastěji dochází k instalaci regulačních ventilů (52 %).

Graf č. 2: Jaké úpravy potřebují a plánují majitelé rodinných domů?

rsts-rekonstrukce-02

Graf č. 3: Jaké úpravy potřebují a plánují majitelé bytových jednotek?

rsts-rekonstrukce-03

Nejčastější způsoby financování rekonstrukcí

V prvé řadě sahají lidé nejdříve do svých úspor a snaží se většinu rekonstrukcí pokrýt tak, aby se vyhnuli půjčkám. Teprve až pak využívají jiné možnosti financování, nejčastěji stavební spoření, které je uzpůsobeno právě pro tyto účely a nabízí zvýhodněné podmínky,“
uvádí Lukáš Kopecký z Raiffeisen stavební spořitelny. Naopak nejméně častou variantou je půjčka od rodiny.

O průzkumu

Průzkum provedla Raiffeisen stavební spořitelna v únoru letošního roku ve spolupráci s agenturou STEM/MARK. Celkový vzorek respondentů byl 508. Z poloviny ho tvořili majitelé rodinných domů a z druhé poloviny majitelé bytových jednotek.

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu