07. 07. 2021

1 komentář

Povolených bytů opět ubylo a ceny nadále rostou. Jak situaci změnit?

Od ledna do května letošního roku se v Praze v bytových domech povolilo podle dat ČSÚ 1.640 bytů, což je o více než čtvrtinu méně než ve stejném období loňského roku. Tímto tempem by se letos povolilo kolem 4 tisíc nových bytů, tedy jen zhruba 40 % toho, co Praha podle odborných odhadů každoročně potřebuje. Nízký objem nové výstavby, který zdaleka neodpovídá potřebám hlavního města a vysoké poptávce po novém bydlení, je v Praze bohužel dlouhodobým jevem. K tomu se ještě přidávají v poslední době nekontrolovatelně rostoucí ceny stavebních prací a materiálů, což má za následek opětovné zrychlení nárůstu cen nových bytů. Ty jsou tak pro běžné obyvatele hlavního města stále méně dostupné.

Bez masivnější nové výstavby se bohužel situace nezlepší. Přitom je kde brát, podle našich posledních analýz je v Praze v přípravě více než 123 tisíc nových bytů. Jen je potřeba je dostat na trh. Aby se situace mohla začít zlepšovat, je zapotřebí učinit několik kroků, které by novou výstavbu odblokovaly. A jaké ty kroky jsou? Přijmout nový stavební zákon, odblokovat novou výstavbu na brownfieldech (na těch se nachází cca 2/3 všech připravovaných bytů), přerozdělit prostředky vybrané z daní z nové výstavby ve prospěch měst a obcí, kde se staví (Princip 10+5 – snížení DPH u nových bytů z 15 na 10 procent, zbylých 5 procent by se formou místního poplatku převádělo přímo městům a obcím, ve kterých se nové byty staví), jasně pojmenovat role a pravidla pro spolupráci investorů, magistrátu a městských částí (s rozumnou výší kontribucí ze strany investorů, která by nezvyšovala ceny pro konečné kupující) či definovat strategii rozvoje města včetně potřeb infrastruktury (například školy a školky), aby tato následně nechyběla a neblokovala tak rozvoj území.
Michaela Tomášková
výkonná ředitelka