21. 11. 2023

Pozor na nekalé praktiky. Naletět můžete i ve fotovoltaice

V dnešní době si musíte dávat pozor na různé nabídky, které nejsou zrovna výhodné. Týká se to v podstatě všech oborů a nekalé praktiky se mohou týkat i fotovoltaiky. Na co si tedy dát pozor, aby nabídka splnila očekávání?

Nejlepší je dát na reference, a to od kamarádů nebo rodiny. Pomohou i diskuze na internetu, ale ty berte s rezervou. Zjistěte si něco o firmě – jak dlouho je na trhu, co má za sebou, jací jsou její klienti.

Pokud už máte od firmy nabídku, pečlivě si ji prostudujte včetně návrhu smlouvy a dalších dokumentů. Když někdo bere 50 % zálohy předtím, než něco udělá, je to trochu divné. A hlavně musíte mít v danou společnost důvěru. V neposlední řadě si zjistěte, zda dokončením montáže vše končí. V EETEE to tak nemáme a zajišťujeme zákazníkům doživotní péči,“ vysvětluje Jan Krchník, CEO EETEE.

Jaké jsou nekalé praktiky ve fotovoltaice?

Ke zmapování trhu pomůže například mystery shopping, který si firmy buď platí, nebo řeší po vlastní ose. „Dělali jsme si svoji rešerši na naprosto nevyhovujícím domě s malou spotřebou. A všichni oslovení obchodníci by nám fotovoltaiku prodali. Fotovoltaiku ale prostě nejde zaměřit a navrhnout za pět minut. Mezi nekalé praktiky ve fotovoltaice patří hlavně vybírání záloh, nedodržování termínů, nedokončení fotovoltaiky spočívající v tom, že lidé mají solární panely na střeše, ale firma není schopna dodělat připojení,“ vyjmenovává jen několik nejdůležitějších věcí Jan Krchník.

V minulosti mohl nastat zádrhel při dodávkách materiálu. Firmy neměly zboží naskladněné a čekaly na dodávky z Číny, což realizaci zakázky hodně prodloužilo. Situace se už ale změnila a fotovoltaické společnosti mají vše potřebné skladem.

REKLAMA

Všechny komponenty máme skladem na firmě, tudíž nejsme závislí na dodávkách z Číny. Situace na trhu se součástkami je teď stabilizovaná a všechny potřebné věci jsou případně skladem i u domácích dodavatelů, se kterými také spolupracujeme,“ dodává Krchník.

Dalším problémem nabídek na fotovoltaiku může být to, že některé společnosti posílají nabídky od stolu, nezjišťují, zda má nemovitost vhodnou střechu, je správně situovaná, jaké má stínění atd.

Ať už se rozhodnete pro solární panely, nebo ne, určitě nabídky neberte na lehkou váhu a vše si pečlivě prostudujte. Když při výběru firmy sáhnete vedle, může vás to vyjít draho.

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.52 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu