09. 09. 2021

Subjekty:
EKOSPOL

Praha patří k nejlepším městům na celém světě. Na nové obyvatele ale připravená není

České hlavní město potvrdilo svou pozici nejlepšího města světa. V prestižním žebříčku renomovaného magazínu Time Out hodnotícího nejlepší města světa obsadila Praha dobrou sedmou příčku. Magazín na českém hlavním městě oceňuje hlavně množství zeleně a výbornou pěší dostupnost.

Když k tomu přidáme i dobrou dopravní dostupnost převážně díky propracované HMD a husté síti silnic, bohatý kulturní život, spoustu sportovišť a hlavně velmi dobrou úroveň bezpečnosti, opravdu na světě najdeme jen málo míst, která by byla pro život atraktivnější. Není proto divu, že se do Prahy stále častěji kromě Čechů stěhují i cizinci. Počet obyvatel se tak každoročně zvyšuje a tento trend jen tak neskončí.
Jedním ze zásadních faktorů, co příliv nových Pražanů ale výrazně brzdí, je nedostatek stavebních pozemků pro bytovou výstavbu. Hlavní město se těžko může bránit přílivu nových lidí, díky své široké nabídce pracovních míst a výrazně vyšší platové základně je zájem lidí z ostatních regionů pochopitelný. Místo překážek a komplikací by proto mělo tomuto trendu vyjít vstříc.
Role města je v tomhle poměrně jednoduchá. Stačí, aby se konečně schválil nový územní plán s dostatkem ploch vhodných pro rozsáhlou rezidenční výstavbu. Ten současný platný už od roku 2000 se totiž dávno vyčerpal. Nedostatek volných rozvojových ploch je přitom společně se zdlouhavým povolovacím procesem hlavním důvodem toho, že bydlení v hlavním městě výrazně zdražuje a tím klesá jeho dostupnost.
Pokud chce Praha svou pozici na prestižním žebříčku udržet i do budoucna, musí kromě zelených ploch a krátkých vzdáleností nabídnout také cenově dostupné bydlení. To ale bez výraznější zástavby umožněné novým územním plánem možné nebude.

RNDr. Evžen Korec, CSc.
Generální ředitel a předseda představenstva
EKOSPOL a. s.

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek