24. 08. 2022

Přehled nabídky nových bytů v Praze podle městských částí – nejdražší bydlení je v centru, nejlevněji vychází jihovýchod metropole

Ve druhém letošním čtvrtletí se v Praze navýšila nabídka nových bytů, která nyní přesahuje 4 tisíce jednotek s průměrnou cenou 152.051 Kč/m2. Meziročně se jedná o čtvrtinový nárůst a průměrná cena nabízených bytů vzrostla o 17 %. Nejdražší bydlení dnes nabízí Praha 2, 7 a 6, naopak nejdostupnější byty jsou k dispozici na jihozápadním okraji metropole v Praze Lipencích, Lochkově a Zbraslavi, a to za průměrnou cenu od 113.027 Kč/m2. Největší výběr nabízí Praha 5, 9 a 3 s více jak 1 500 byty. Data vychází z analýzy společnosti Skanska.

Nejdražší městskou částí metropole je Praha 2 s průměrnou cenou 207.465 Kč/m2, přesto je o tuto lokalitu tradičně velký zájem. Meziročně se zde nabídka snížila téměř o polovinu a cena vzrostla o 33 %. Sousední městská část Prahy 1 má omezené možnosti pro nové bydlení a v současné chvíli zde není k dispozici jediný nový byt. Meziroční růst cen v ostatních městských částech je víceméně vyrovnaný a pohybuje se kolem 17 %. Nejvyšší skok zaznamenala Praha 7, kde průměrná cena vzrostla téměř o polovinu, po přidání nových prémiovějších projektů do nabídky.

Nejlevněji naopak vychází byty na jihozápadním okraji části Prahy, konkrétně lokality Zbraslav, Lochkov, Lipence a Radotín. V těchto městských částech je průměrná cena 116.150 Kč/m2. Pod hranicí 120 tisíc Kč/m2 se nachází ještě Praha 19, která má zároveň nejmenší meziroční nárůst průměrné ceny. Velkou část nabídky nového bydlení zde totiž pokrývá dostupnější projekt Albatros Kbely. Ve srovnání s loňským čtvrtletím došlo ale také ke snížení průměrné ceny, a to v pražské Troji, kde byla dřívější pouze luxusní nabídka doplněna o standardnější jednotky a cenový průměr se tak meziročně snížil o 12 % na 146.982 Kč/m2.

V rámci nabídky zažívá v posledních letech velký boom Praha 5, kde je také v současné době nejvíce nových bytů. Celkově je jich zde 561 a meziročně se počet navýšil pouze o 9 %. Největší změna se odehrála v Praze 14 a 15, kde do nabídky vstoupily nové projekty a celkově je tak v těchto městských částech o 488 bytů více. Naopak největší úbytek meziročně zaznamenala Praha 10, kde se nabídka snížila o 132 bytových jednotek, tedy o 36 procent.

„Nízká nabídka je dlouhodobě jednou z hlavních příčin růstu cen nového bydlení v Praze. Doplnění nabídky nových bytů ve druhém letošním čtvrtletí je pro trh dobrou zprávou. Aby však přineslo skutečně viditelný efekt, musel by být růst dlouhodobý a musel by být generován novými projekty, nikoliv stagnací, která je v současnosti způsobena především nedostupností hypoték,“uvedla Renata Vildomcová, ředitelka odboru komunikace rezidenčního developera Skanska.