Přípravy na stáří Češi podceňují. Čtvrtina si nespoří ani neupravuje bydlení

Praha, 25. února 2020 – Každý čtvrtý Čech se na stáří vůbec nijak nepřipravuje. Nespoří a ani si neupravují své bydlení na bezbariérové. Až jednou odejdou do důchodu, příliš také nepočítají s tím, že by jim finančně pomáhaly jejich děti.

Když se řekne „zajistit se na stáří“ většina Čechů myslí na finance. Nejčastěji spoléhají na běžné finanční produkty, jako jsou spořicí a běžné účty, stavební spoření nebo penzijní připojištění. Čtvrtina respondentů však přípravu na stáří neřeší vůbec. Vyplývá to z průzkumu, který si nechala zpracovat Raiffeisen stavební spořitelna u výzkumné agentury NMS Market Research.
 „Téměř 25 % Čechů si nevytváří žádnou finanční rezervu na důchod. Z průzkumu dále vyplynulo, že jen každý desátý počítá s tím, že je třeba si na stáří upravit bydlení. Na potřebné stavební změny je přitom dobré myslet včas, nejlépe ještě v produktivním věku,“ říká Lenka Molnárová, tisková mluvčí Raiffeisen stavební spořitelny.
Průzkum také ukázal, že jen každý pátý Čech počítá s tím, že by mu v pozdním věku finančně vypomáhaly děti. Ve věkové kategorii nad 56 let, pro kterou je tato otázka nejaktuálnější, na peněžní pomoc spoléhá jen 16 % dotázaných.
„S čím mohou mladí lidé svým rodičům pomoci, jsou například úpravy bydlení, zařizování kolem řemeslníků a plánování nutných změn. Správně upravená koupelna nebo bezbariérovost hlavních místností i přístupových cest může stáří výrazně zpříjemnit a také prodloužit věk, do kterého jsou senioři schopní postarat se o sebe sami,“ uzavírá Lenka Molnárová.
Počítáte v budoucnu s finanční pomocí od svých dětí?

Zdroj dat: NMS Market Research, vzorek 1000 respondentů.