27. 09. 2021

Proměny ve stavebnictví kvůli zdražování – častější rekonstrukce, urychlení staveb i odstupování od smluv

Současný růst cen stavebních materiálů bylo podle odborníků možné očekávat již začátkem roku. Řada stavebníků přitom aktuálně nepředpokládá, že by v budoucnu mělo dojít k výraznému zlevnění. Během letoška je možné v souvislosti s růstem cen pozorovat například větší zájem o rekonstrukce nebo snahu o urychlení stavebních prací. Setkat se však lze i s tím, že stavba není zahájena, i když je uzavřený kontrakt. Investoři a zhotovitelé se totiž v některých případech nedohodnou na zvýšení ceny.

Letošní zdražování ve stavebnictví s sebou přineslo řadu změn a nových trendů. Podle některých firem je letos u zákazníků mnohem patrnější snaha neodkládat stavební práce na později, zejména pak ty, které se týkaly již existujících staveb. „Lidé se letos k rekonstrukcím uchylovali mnohem častěji než v minulosti, u těchto typů realizací jsme zaznamenali nárůst poptávky oproti běžnému průměru o zhruba dvacet procent,“ řekl Petr Přichystal, marketingový manažer společnosti Lomax, která je předním producentem garážových vrat a stínicí techniky.

Zákazníci si podle něj s rekonstrukcemi pravděpodobně spojovali nižší náklady než v případě novostaveb, což jim při rostoucích cenách stavebních materiálů i práce mohlo přijít vhod. „Důvodem mohlo být i to, že jsme naše zákazníky právě k rekonstrukcím vyzývali. Pokud si pospíšili a realizovali je v první polovině roku, měli k dispozici naše produkty za původní ceny,“ doplnil Přichystal.

Jiné firmy z oboru stavebnictví naopak výraznější změnu u rekonstrukcí nepozorovaly. „Domníváme se spíše, že zdražení stavebních materiálů, mohlo přispět k urychlení některých objednávek, kdy zboží dodáváme i na stavby, kde ještě nejsou hotové ani základové desky,“ uvedl Marek Žídek, obchodní ředitel ze společnosti KM Beta, která je výrobcem stavebního materiálu pro hrubou stavbu.

REKLAMA

Právě větší časový tlak a snaha o urychlení stavby je jedním z dalších výrazných trendů, který se s letošním výrazným zdražením pojí. „Vzhledem k tomu, že většina stavebníků nepředpokládá přílišné zlevňování, snaží se realizace svých nemovitostí dokončit co nejdříve, tedy bez odkládání i za cenu vyšších nákladů,“ říká Pavel Tesárek, ředitel iniciativy Svépomocí.cz. Podle něj tak lidé stavějící svépomocí přijali vyšší ceny ve stavebnictví jako realitu.

Podobně se v tomto směru vyjadřují i jiní odborníci, například podle Tomáš Kalába, jednatele developerské firmy Kaláb, byla reakce odběratelů nečekaná. „Fakt, že odběratelé toto zdražení akceptují, je z mého pohledu velmi překvapivý. Stavebnictví nezpomaluje. Zdá se, že lidé se k investicím do nemovitostí uchylují v této nejisté době úplně všude na světě. Dá se tedy očekávat, že zvýšené ceny vstupních materiálů tu s námi budou déle, než jsme na začátku mysleli,” sdělil.

Odlišný pohled z hlediska akceptování vyšších cen nabízí prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Jiří Nouza. „Situace ovlivnila smlouvy. Pokud se jedná o již běžící a uzavřené kontrakty, tak v případě soukromých investorů je to o jejich vůli a ochotě se na úpravě ceny domluvit se zhotovitelem, v případě veřejných investorů je to obdobné. Pro tyto případy jsme s MMR a ÚOHS vyjednali stanovisko, aby veřejní investoři měli elementární právní jistotu, že mohou se zhotovitelem v této věci jednat. Situace může a v některých případech již vede k nezahájení stavby podle již podepsaného kontraktu. V případě, že se strany nedohodnou na úpravě ceny, u běžících a zahájených smluv jde zvýšení ceny za zhotovitelem. Proto u nezahájených staveb může dojít k odstoupení zhotovitele od smlouvy i pod sankcí, kterou kontrakt předpokládá,“ řekl.

Podle Tomáše Kalába je důvodem současného prudkého zdražování porušení dodavatelských procesů. Ty způsobily dočasné výpadky v dodávkách, a tím pádem skokové zdražení řeziva, plastů, železa či hliníku. Z jeho pohledu se přitom dal takový vývoj už před rokem očekávat. Jeho slova v tomto směru potvrzují také další firmy. „Zdražení jsme očekávali už začátkem letošního roku a naši klientelu jsme se na to snažili připravit. Ovlivnila nás zejména cena hliníku, který je klíčovou surovinou pro žaluzie či dveře. Zákazníky i partnery jsme tak informovali s předstihem několika měsíců už začátkem jara. Ti se na zdražení připravili a s pochopením ho přijali, tato otevřenost se tak jednoznačně vyplatila,“ uzavřel Petr Přichystal.

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek