10. 06. 2019

Průzkum: Pražané při výběru bydlení preferují blízkost MHD a občanskou vybavenost

Co je pro Pražany nejdůležitější při výběru vlastního nebo nájemního bydlení? Třetina Pražanů hledí zejména na dostupnost městské hromadné dopravy. Pro pětinu je potom klíčová občanská vybavenost nebo blízkost zeleně. Zejména starší generace pak vybírá bydlení s ohledem na historickou vazbu k místu. Vyplývá to z online průzkumu mezi 525 respondenty, který si zadal u společnosti Ipsos největší rezidenční stavitel, společnost Central Group.
Stále platí, že nejdůležitějším kritériem pro výběr vlastního či nájemního bydlení je lokalita. Potvrdil to i online průzkum mezi 525 Pražany, který si u agentury Ipsos zadala společnost Central Group. Průzkum obsahoval dvě otázky: „Co hraje roli při výběru místa, kde budete bydlet (nájem, koupě bytu)?“ a „Jak nejčastěji trávíte víkendy a prodloužené víkendy?“. Ukázalo, že panují velké rozdíly v preferencích u různých věkových kategorií.
Metro, občanská vybavenost a zeleň
Požadavky na místo bydlení se liší v závislosti na věku respondentů. Starší generace kromě blízkosti MHD a občanské vybavenosti uvádí hojně i historické vazby na místo. Projevuje se zde tedy fakt, že jsou lidé v místě již zvyklí žít. U věkové kategorie 54 až 65 let tuto možnost uvedla bezmála třetina dotázaných. Naopak pro mladé je tento parametr zanedbatelný a ve věkové kategorii 18 až 26 let tvoří jen pět procent. U mladých s převahou vítězí výběr bydlení podle dostupnosti MHD, a to s téměř 42 procenty.
I proto u nově vznikajících projektů s dobrou dostupností MHD tvoří největší podíl menší byty 1+kk a 2+kk, tedy byty, které jsou mezi mladou generací nejvyhledávanější. A to ať už pro vlastní bydlení, nebo bydlení nájemní. I u pronájmu totiž jednoznačně platí, že blízkost metra či jiného přímého spojení do centra atraktivitu nájemního bytu výrazně zvedá.

Online průzkum agentury Ipsos pro Central Group, 525 respondentů, 18-65 let, Praha
Mladí tráví volný čas v místě, kde bydlí
Tradiční páteční úprk na chaty a chalupy je na ústupu. Obyvatelé hlavního města totiž dle průzkumu nejčastěji tráví víkendy v místě, kde bydlí. Druhou nejoblíbenější víkendovou aktivitou jsou výlety do přírody či za kulturou. A ukazuje se, že čím mladší lidé, tím je tato tendence silnější. U skupiny respondentů ve věku 18 až 26 let pak tvoří podíl těch, kteří tráví volný čas v metropoli, téměř 55 procent.

Z průzkumu je tedy zřejmé, že Pražané začínají trávit více volného času ve městě. Proto pro své bydlení vybírají takové rezidenční lokality, které jsou blízko MHD a zeleně. „Stále více našich zákazníků se v rámci výběru lokality soustředí na nabídku aktivního odpočinku v okolí bytového projektu. Na prvním místě je pro ně ale vždy dopravní dostupnost. Největší zájem je tak o lokality přímo na metru nebo tramvaji,“ řekla výkonná ředitelka Central Group Michaela Tomášková.
Potvrzují to i nejnovější data prodejnosti projektů Central Group. Například u nejnovějšího rezidenčního projektu na Zličíně, který vyrůstá přímo u stanice metra na brownfieldu po bývalé Tatře Zličín, se během prvních dvou týdnů prodalo více než 20 procent bytů z první etapy. „Za úspěchem tohoto projektu jednoznačně stojí právě blízkost stanice metra, stávající i budoucí občanská vybavenost nebo velký privátní park ve vnitrobloku,“ doplnila Tomášková.
Úspěšné jsou ale i další projekty, které nabízejí rychlou a pohodlnou cestu do centra Prahy. Vysokým tempem proto ubývají z nabídky i byty v projektu Zahrady Bohdalec v pražské Michli, kde se o dopravní obslužnost stará hned několik tramvajových linek. Podobně jsou na tom i další aktuální projekty Central Group na Praze 9, a to Harfa Design Residence a Rezidence U Radnice.
 Důležité využití brownfieldů
Průzkum také jednoznačně ukazuje, jak důležitá je výstavba na pražských brownfieldech. Ty se totiž nacházejí v místech s již existující a obvykle i dostatečně kapacitní veřejnou dopravou a jsou dobře napojeny na dopravní i technické sítě. Odborníci se proto shodují na tom, že revitalizace velkých průmyslových areálů právě na rezidenční využití by měla být řešena přednostně.

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek