22. 03. 2023

Pryč s hotovostní kaucí. Flatform, nový fintech Radka Musila a Michala Dědka, mění nájemní bydlení

Pomoci k pronájmu bez skládání vysoké kauce a získat ověřeného nájemníka i vyšší krytí. S takovým řešením přichází nová platforma Flatform Radka Musila a investora Michala Dědka ze skupiny SFG. V ostrém provozu bude od poloviny března. Užitečný online prostředník mezi pronajímatelem a nájemcem nabídne důkladné prověření zájemců o byt, za které následně majiteli bytu garantuje vyšší krytí než v případě standardně složené kauce. Zbavením kauce tak dělá pro nájemce bydlení dostupnější, pronajímateli naopak poskytne větší bezpečí a přehlednou evidenci nájemních bytů na jednom místě.

„Vidíme příležitost v modernizaci nájemního bydlení. Hotovostní kauci považujeme vyloženě za přežitek, který nájemcům zbytečně zvyšuje výdaje se stěhováním. Ekvivalent jednoho až dvou nájmů nájemce může využít mnohem efektivněji. Kauce není ideální řešení ani pro pronajímatele,“ komentuje důvod založení Flatform Radek Musil, který dříve mimo jiné působil jako CEO Fundliftu, v Rockaway nebo v Mailstep a byl zařazen do výběru Forbes 30 pod 30. „Složená hotovost navíc většinou není úročená, peníze tak v čase ztrácí svou hodnotu, obzvlášť při stávající výši inflace. Nehledě na nepříjemné situace, které při jejím skládání a následném vracení někdy nastávají,“ dodává.

Bez hotovosti a s garancí

Flatform by tyto nepříjemnosti měl zcela odbourat. „Celý proces zbavíme nutnosti pracovat s hotovostí. Nájemce nám na začátku uhradí jednorázově desetinu měsíčního nájmu, přičemž minimální limit činí 3 500 korun. Po dobu nájemního vztahu nám pak platí jedno procento z měsíčního nájmu, minimálně 250 korun. Nemusí už tak dávat obálku s hotovostí někomu, koho nezná,“ uvádí Musil.

Celá platforma funguje jednoduše, majiteli bytu stačí se registrovat a nahrát svůj byt do systému. Zájemci se poté o byty skrze systém přihlašují a majitel si z nich může vybírat vhodné kandidáty. „Za výhodu považujeme i fakt, že si majitel může vybírat ze zájemců, kteří nabídnou nejvyšší nájemní cenu. Předností je také digitalizace všech smluv a předávacího protokolu,“ popisuje Musil.

Pronajímatel může službu využívat bez poplatků. „Majitelé bytů naráží při hledání vhodného nájemce na několik komplikací. Často nevědí, koho si do bytu pouští. Z naší zkušenosti málokdo prochází třeba jen veřejně dostupné rejstříky. A vybraná kauce nakonec nemusí pokrýt vzniklé škody či chybějící nájem,“ říká Musilův parťák Michal Dědek s tím, že i o tento aspekt nájemního vztahu se umí Flatform postarat. „My se za nájemce vůči pronajímateli zaručíme, chybějící nájem nebo škody v bytě dokážeme uhradit až do výše tří nájmů. Po nájemci pak tyto peníze vyžadujeme zpětně. Pronajímateli tím odpadá problém s cash flow a starosti s vymáháním,“ vysvětluje zakladatel platformy.

Pronájmy, hudba budoucnosti

Nová služba se přitom umí postarat nejen o nové nájemní vztahy, ale i o ty stávající. „V takovém případě vystavíme garanci, nájemce nám uhradí úvodní poplatek a pronajímatel mu vrátí kauci,“ říká Musil.

Na českém trhu představuje Flatform novinku, přičemž na Západě už se podobné modely osvědčily – příkladem jsou společnosti Rhino Deposits, Flatfair nebo Jetty Deposits. „Češi chtějí hojně bydlet ve svém, ale současný stav úrokových sazeb a cen nemovitostí tomu nepřeje. Proto je nájemní bydlení na vzestupu a my jsme tady od toho, aby probíhalo co nejlépe pro majitele i nájemce,“ komentuje Dědek a dodává, že Flatform bude u toho, až se tento vlastnický status quo změní. „Pracujeme na tom, aby se z nájmů stal atraktivní způsob bydlení, který bude pro všechny zúčastněné představovat životní jistotu srovnatelnou s vlastnictvím bytu nebo domu. Na Západě už je to běžné a my s naší platformou chceme pomoci tomu, aby se stejné podmínky vytvořily i u nás,“ uzavírá.

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu