07. 02. 2022

PSN roste: v příštích pěti letech plánuje výstavbu 3 000 bytů a nákupy až za 10 miliard korun

Společnost PSN, která se dnes kromě rekonstrukcí činžovních domů a pronájmů bytů i kanceláří věnuje ve velkém rovněž nové výstavbě rezidenčních a polyfunkčních projektů, prodala v roce 2021 294 jednotek v celkové hodnotě 1,5 miliardy Kč a přes 800 nových či prodloužených pronájmů v objemu cca 70 milionů Kč. V příštích pěti letech pak PSN plánuje výstavbu 3 000 nových bytů v 25 projektech v celkové investici přes 11 mld. Kč. Dalších 10 miliard má developer připravených na nové akvizice.

Na českém trhu s nemovitostmi působí společnosti PSN již od roku 1991. „I přes pokračující pandemii se naše firma v posledním roce významně rozrostla, a to jak do počtu spolupracovníků, tak nových projektů a akvizic. Koupili jsme například pozemek po bývalé budově Transgasu v Praze či nedávno areál Innogy v Brně. Do budoucna se stále více budeme věnovat i výstavbě velkých, zejména rezidenčních a polyfunkčních projektů, na nichž jsme nově ochotni a připraveni spolupracovat s dalšími partnery. Chceme také významně posílit segment nájemního bydlení: některé naše chystané realizace budou určené čistě k pronájmům,“ uvádí jednatel PSN Max Skala a doplňuje:Naším hlavním letošním cílem je pokračovat v dynamickém rozvoji. Chceme co nejvíce rozšířit své portfolio – chuť i prostředky na to máme. V příštích 5 letech jsme připraveni ,prostavět‘ 11,3 miliard korun.

Výhledový plán PSN zahrnuje výstavbu až 3 000 bytů v celkem 25 projektech. Ředitel akvizic Pavel Citta k záměrům společnosti dodává: „Neustále hledáme další smysluplné akvizice, a to nejen v Praze. Zajímají nás jak připravované projekty, tak domy určené k rekonstrukci či pozemky vhodné k nové výstavbě, a to nejen čistě pro bydlení. V následujících 5 letech plánujeme nakoupit nemovitosti a pozemky za 10 miliard korun.“

Letošní cíl dynamického rozvoje potvrzuje rovněž Michal Kozdera, finanční a HR ředitel PSN: „S růstem společnosti pochopitelně souvisí i naše plány na další posilování týmu, který dnes čítá již více než sto spolupracovníků. Velké akvizice přinášejí zajímavé příležitosti pro nové kolegy, především pro zkušené projektové manažery. Hledáme ovšem také kolegu do akvizičního oddělení a na různé pozice rádi přivítáme i nováčky se zápalem pro věc. I přes další personální rozvoj však rozhodně budeme usilovat o to, abychom si ve firmě nadále zachovali přátelskou rodinnou atmosféru, kterou všichni velmi oceňujeme.“

PSN se chystá na velké projekty

REKLAMA

Společnost PSN v loňském roce například koupila za 870 milionů korun pozemek na Vinohradské ulici, kde bývala budova Transgas. Vznikne zde nový, převážně bytový projekt ve spolupráci s developerem Penta Real Estate. Na jednom z nejatraktivnějších pozemků v centru Prahy společně vybudují moderní a architektonicky kvalitní stavbu. Protože Vinohrady jsou zejména vyhlášenou pražskou rezidenční čtvrtí, bude v projektu převažovat bydlení. Menší část bude určená pro kanceláře a komerční prostory. Nyní se ve spolupráci s architektonickou kanceláří Jakuba Ciglera dokončuje studie, výstavba by mohla začít v roce 2024.

„Kromě této loňské, naší asi nejznámější akvizice chystáme mnoho dalších zajímavých projektů. Řadí se k nim například konverze areálu dosavadní továrny Koh-i-noor ve Vršovicích, kde vznikne cca 550 bytů a prostory pro obchody a služby. Se stavbou začneme, jakmile získáme všechna povolení. Dále se jedná kupříkladu o nové bytové domy v pražských ulicích Litevská, Drahobejlova a Přívozní či o rodinné domy Miškovice, kde připravujeme výstavbu 55 rodinných domů a 45 bytů. Intenzivně také pracujeme na přípravě rekonstrukce bývalé Městské telefonní ústředny v ulici Fibichova s cca 120 byty nebo rekonstrukce tří činžovních domů v Seifertově ulici, které budou určené pro nájemní bydlení,“ vypočítává Štěpán Smrčka, ředitel developmentu a projektového managementu PSN.

Aktuálně má firma ve výstavbě 10 projektů, mezi nejzajímavější patří budova Vanguard v pražských Modřanech. Zde vzniká přestavbou bývalé továrny Microna, kde se vyvíjela a vyráběla letecká technika a přístroje, celkem 150 loftů ve 14 patrech. „K právě spuštěným projektům se řadí Rezidence U Sv. Štěpána – rekonstrukce souboru tří měšťanských domů v centru Prahy, jimž chceme citlivou renovací vrátit historické kouzlo zdejšího genia loci, nebo rekonstrukce secesního činžovního domu v Praze na Letné se 40 byty,“ říká ředitel rezidenčních projektů PSN Marek Padevět.

Co se týče segmentu pronájmů, za rok 2021 uzavřela společnost PSN celkem 325 nových nájemních smluv, 480 jich pak prodloužila. „Celkový objem sjednaných pronájmů činí zhruba 70 milionu Kč. O více než polovinu se postarali klienti v Hradci Králové a v Pardubicích,“ konstatuje František Jiránek, ředitel pronájmů a komerčních projektů PSN.

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu