Rekonstrukce nemovitostí Češi aktuálně neodkládají, obejdou se bez nového vybavení

Praha, 20. května 2020 – Před vypuknutím pandemie koronaviru plánovala rekonstrukci svého bydlení téměř polovina Čechů. Kvůli aktuální situaci ji však bude odkládat jen málokdo. Zato bez nového vybavení domácnosti se teď obejde téměř každý pátý.

Koupelna a WC, kuchyně nebo obývák. To jsou místnosti, které letos v českých domácnostech nejčastěji čeká rekonstrukce. Vyplývá to z průzkumu, který si Raiffeisen stavební spořitelna nechala zpracovat u výzkumné agentury NMS Market Research. Na téma rekonstrukcí se lidí dotazovala letos v únoru a aktuálně také v květnu, kdy už lidé pocítili finanční dopady v souvislosti s pandemií covid-19.
Počátkem tohoto roku plánovala rekonstrukci bytu nebo domu necelá polovina (47 %) Čechů. Vypuknutí pandemie koronaviru a změna ekonomické situace v květnu od tohoto záměru odradila jen desetinu (11 %) dotázaných. Naopak skoro každý desátý (9 %) uvedl, že rekonstrukci sice původně neplánoval, ale vzhledem k situaci ji bude zvažovat. Může to být způsobeno tím, že lidé vyčkávají, jak a zda se budou měnit ceny nemovitostí, a tak teď raději rekonstruují,“ říká Lenka Molnárová, tisková mluvčí Raiffeisen stavební spořitelny.
Na čem se naopak lidé chystají ušetřit, je vybavení domácnosti. 19 % dotázaných odpovědělo, že nákup nového vybavení domu či bytu nyní raději odloží.
„Vnímáme velmi pozitivně, že se lidé rozhodli rekonstrukci svého bydlení neodkládat. Ať už úpravu financují ze svých naspořených peněz nebo se rozhodnou půjčit si třeba od stavební spořitelny, vždy se jedná o investici do budoucnosti, která zabezpečí celou rodinu,“ doplňuje Lenka Molnárová a dodává, že až do konce května běží v Raiffeisen stavební spořitelně akce na sjednání úvěru REKOpůjčka na rekonstrukce a modernizace bez poplatku za uzavření úvěrové smlouvy.