21. 11. 2019

Rekordně nízká nezaměstnanost prodražuje výstavbu developerských projektů. Teplejší klima trend neotočí

PRAHA, 20. listopadu 2019 – Nejnižší za posledních 23 let. Taková byla říjnová nezaměstnanost v České republice. Rekordní situaci na trhu práce pociťují i developeři. Výstavba jejich projektů se důsledkem nedostatku kvalifikované pracovní síly zpomaluje a zdražuje. „Bavíme se o zdražení v desítkách procent, to samé platí i o času, který je nyní potřebný na výstavbu,“ řekl Tal Grozner ze Star Group.

„Nedostatek profesionálních pracovních sil způsobuje zpomalení výstavby a navýšení ceny díla. Ta je kvůli tomu až o 35 procent vyšší než v minulosti a doba výstavby se prodloužila zhruba o třetinu,“ uvedl Tal Grozner, šéf české pobočky společnosti Star Group.
Současná situace na trhu práce developerům ani stavebním firmám příliš nepřeje. Ve společnosti Star Group reagují na tuto okolnost co největší možnou důsledností a profesionalitou při přípravě podkladů pro stavitele, čímž alespoň částečně zmírňují vliv nepříznivého faktu. „Snažíme se tedy dodavatelům dávat maximálně kvalitní dokumentaci, abychom snížili případné vícenáklady nebo prodloužení doby výstavby,“ vysvětlil Tal Grozner.
Co naopak developerské společnosti kvitují, je současné počasí. Říjen byl oproti normálu teplý, vyšší teploty panují na podzim poslední roky obecně. Také platí, že zimy jsou mírnější a jaro nastupuje dříve.
Kdo si ovšem představuje, že příznivější klimatické podmínky znamenají nějaké výrazné zrychlení výstavby či markantní úspory, plete se. Negativní efekty, které přináší rekordně nízká nezaměstnanost a deficit kvalifikované pracovní síly, zmírňují opravdu jen marginálně. „Vyšší teploty nemají výrazný vliv, ale určité výhody s sebou přinášejí. „Na stavbě jsou díky tomu menší omezení a především nevznikají vysoké náklady na zimní opatření, například přidávání protizámrzných směsí do malty a betonu,“ přiblížil šéf české pobočky společnosti Star Group.
Tato izraelská developerská společnost v říjnu začala s výstavbou nových etap úspěšného projektu Nové Chabry. V Praze 8 vznikne přes dvě stovky bytových jednotek o dispozicích 1+kk až 5+kk. Zároveň odstartovala realizace komorního komplexu Nové Chabry Vily, který bude čítat 12 rodinných domů. Zkraje listopadu poklepal Tal Grozner před staveništěm na základní kámen. „Je to pro nás důležitý milník. Vše chceme mít dokončené co nejdříve,“ uvedl při svém projevu.
„A je tu ještě jedno plus, důležité z lidské stránky. Teplejší klima přeje dělníkům, je k nim přívětivé. Náročná práce je pak alespoň o trochu snazší než za velkých mrazů,“ dodal Tal Grozner, pod jehož vedením Star Group realizoval už několik velkých projektů včetně Kejřova Parku I a II v pražském Hloubětíně či River Lofts v Praze 7.