03. 01. 2020

Subjekty:
EKOSPOL

Růst cen nových bytů zpomalí, v Praze zdraží maximálně o tři procenta

2. 1. 2020, Praha – Výrazný růst cen nových bytů z posledních let letos zásadně zpomalí. Letošní rok bude na rezidenčním trhu spíše ve znamení stagnace či jen pomalého růstu maximálně do tří procent. Bytů se sice staví stále málo, ale poptávka klesla kvůli restrikcemi svázanému hypotečnímu trhu. Kvůli nekoncepčním zásahům České národní banky (ČNB) se počet sjednaných hypoték loni propadl o třetinu, což se projevilo i na prodeji nemovitostí.

Je nicméně nutné rozdělit nové byty na dvě cenové kategorie. Projekty s byty, jejichž průměrná cena přesahuje 120 tisíc korun za metr čtvereční, už narazily na svůj cenový strop a nemyslím si, že by tam byl ještě prostor na nějaké zdražení. Cenový růst kolem pěti procent očekávám pouze u bytů s průměrnou cenou kolem 85 tisíc korun za metr čtvereční. Těch je však na trhu jen malé procento, jedním z takových projektů s cenou výrazně pod celopražským průměrem je například náš projekt Ekorezidence Hodkovičky.
Výrazný vliv na růst cen nových bytů měl enormní nárůst cen stavebních materiálů a prací, které skokově vzrostly. V posledních měsících ale začaly stagnovat a myslím si, že na jejich další zdražení už není prostor.
Hlavním tahounem cen nových bytů bude jejich přetrvávající nedostatek způsobený zastaralým a neaktualizovaným územním plánem a zablokovaným povolováním nových staveb. Tyto dvě zásadní překážky přirozeného rozvoje se bohužel nepodaří vyřešit ani v letošním roce.
Růst cen nových bytů potáhne vzhůru také výši nájemného. To kopíruje změny cen bytů většinou se zpožděním kolem tři čtvrtě roku až jednoho roku. I letos proto očekávám další nárůst nájmů o několik procent. I při současném růstu cen nemovitostí však platí takzvané Korcovo pravidlo, které říká, že u bytů, které mají plochu do 50 metrů čtverečních, by měla cena bytu (včetně daně) představovat maximálně 20násobek ročního nájemného v dané oblasti.

RNDr. Evžen Korec, CSc.
Generální ředitel a předseda představenstva
EKOSPOL a. s.

Vývoj Swiss Life Hypoindexu