07. 12. 2021

„S babičkou to probereme přes Vánoce.“ Roste počet domácností, které příští rok zvažují dvougenerační sestěhování

Stoupající náklady na bydlení, růst cen energií, ale také nižší šance mladých rodin na pořízení vlastní nemovitosti. To vše vede k přehodnocování desetiletí zažitých modelů bydlení. Do Česka se tak postupně vrací trend vícegeneračních domácností. Ve velkém by se mohly začít prosazovat v příštím roce a přinesou s sebou ještě větší tlak na konsolidaci rodinných realitních portfolií. Uvádí to digitální realitní služba Bezrealitky i realitní služba Maxima Reality ze skupiny European Housing Services.

Trend už se stihl propsat do vyhledávání u největší digitální realitní služby Bezrealitky. Jen za druhou polovinu listopadu zhruba o 40 % stoupl počet poptávek u nemovitostí, které se prezentují jako vhodné pro dvougenerační bydlení. A výrazně častěji zájemci o dům nebo byt prověřují možnosti přestavby dispozice tak, aby umožňovala soužití dvou domácností.

Podle Hendrika Meyera, CEO Bezrealitky, se dá očekávat, že celá řada rodin se vydá cestou prodejů stávajících nemovitostí a nákupu jedné, která bude k bydlení sloužit více generacím.

“Znamená to často sice prodej rodného domu, ale také to bývá jediná cesta, jak rodina může dosáhnout na adekvátní vlastní bydlení pro všechny generace. Setkal jsem se už i s povzdechem, že to rodina s babičkou probere její stěhování teď o Vánocích, aby příští rok mohli už bydlet dohromady,” zmiňuje Hendrik Meyer.

Realitní trh se na změnu teprve chystá

REKLAMA

Dvougeneračních nemovitostí na trhu v posledních letech spíše ubývalo a často byly přestavěny buď na dvě samostatné jednotky, nebo naopak došlo k rozšíření dispozice tak, aby nabídla velkorysé bydlení pro jednu rodinu. Sehnat tedy vhodný objekt není úplně jednoduché. I proto se lidé budou podle Meyera porozhlížet spíše po větších bytech, které bude možné vhodně rekonstruovat. Jejich cena, přepočítaná na metr čtvereční, navíc v posledních letech paradoxně rostla pomaleji, než u menších jednotek.

“V tomto ohledu může být výhoda, že nákup na plochu velkého bytu v krajských městech vyjde v cenách za metr čtvereční levněji, než u garsonky nebo nejpoptávanějších 2+kk,” zmiňuje Hendrik Meyer. “V minulosti zároveň vznikla řada propojených bytů – nejtypičtěji garsoniéra a vedlejší několikapokojový, které jsou díky tomu s trochou úprav dimenzované na plnohodnotný provoz dvou domácností.”

Vladimír Zuzák, ředitel Maxima Reality, trend potvrzuje. Podle něj však nastoupí plynule a realitní trh se mu dokáže přizpůsobit. Celá řada domácností v Česku navíc již podle něj dnes de facto žije dvougeneračně – a to díky tomu, že děti rodičů vylétají z hnízda stále později.

“Na dvougenerační bydlení jsou díky tomu stále více uzpůsobené i běžné byty. Mohou se tedy dobře najít dva typy domácností – rodiny, kterým děti dorostly a kde se rodiče třeba chtějí stěhovat do rodinného domu, koupeného za peníze z prodeje bytu. A ti, kteří to teď dělají zase zcela naopak,” zmiňuje Zuzák.

REKLAMA

Rychlý odkup pro rychlý nákup

Směna menšího bytu a třeba rodinného domu za jednu společnou nemovitost pomůže ještě dalšímu z trendů. Tím je expresní odkup nemovitosti, který se v Česku stále ještě prosazuje. Majitel při něm zpravidla dostává peníze do několika dnů a díky přehřátému trhu často i cenu, která se blíží tržnímu odhadu.

“Jakmile si vyhlédnete vhodnou nemovitost, je třeba jednat rychle. Dostat peníze v rámci expresního odkupu tak může být výhodné. Zejména ve chvíli, kdy se zpřísňují podmínky pro získání hypotéky a je stále výhodnější zaplatit více peněz za nemovitost v hotovosti,” zmiňuje Hendrik Meyer. “Naše služba Bezrealitky Expres, která se na tento typ prodejů zaměřuje, vyrostla za poslední půlrok skoro na desetinásobek.”

To potvrzuje i Vladimír Zuzák, jehož Maxima mimo jiné nabízí také možnost zaplatit polovinu kupní ceny ještě před podpisem smlouvy, aniž by se zatím převádělo vlastnictví.

“Výrazně více lidí teď při prodeji ocení alespoň polovinu peněz, protože zároveň s prodejem řeší rezervace nové nemovitosti nebo rovnou financování,” zakončuje Zuzák. “Osobně předpokládám, že počet lidí, kteří budou tuto nabídku využívat, se v příštím roce znásobí.”