19. 03. 2018

Subjekty:
Komerční banka

Sdílené bydlení v Praze

Dopad Airbnb a dalších služeb sdílené ekonomiky na ceny nemovitostí se hojně diskutuje. Důvodem pro tyto diskuze je stále hojnější využívání tohoto typu ubytování. Samotné Airbnb uvádí, že v roce 2016 dosáhl počet nabídek na jejich portálu v České republice 15 900, z čehož 11 500 bylo v Praze. V samotné Praze 1 pak bylo podle dřívějšího odhadu Ivana Solila (radní v Praze 1) 3 000 až 5 000 bytů v nabídce Airbnb. Ještě v roce 2013 tiskové zprávy společnosti Airbnb uváděly pouze 1 500 nabídek v České republice.

I nejkonzervativnější odhad 3000 nabídek sdíleného ubytování v Praze 1 stále představuje 25 % nabídky v celé Praze, což i tak ukazuje na koncentraci těchto služeb do centra Prahy. Navíc vzhledem k velikosti této městské části a dostupného bytového fondu, který v minulosti prodělal výrazný úbytek v prospěch komerčního využití, bude největší vliv sdíleného ubytování na ceny rezidenčních nemovitostí právě v Praze 1. Její nebližší okolí bude sice ovlivněno tímto růstem cen. Tento dopad ale bude klesat úměrně se zvyšující se vzdáleností od turistických cílů.
Airbnb a jemu podobné tedy mají potenciál ovlivnit ceny nemovitostí pouze lokálně v Praze 1, ale jejich vliv na ceny nemovitostí ve zbytku Prahy či dokonce v Česku je nadnesený. Za poptávkou po nemovitostech totiž stojí především velmi dobrá situace českých domácností. Ty těží z dobré situace na trhu práce a rostoucích mezd. Navíc mají i pozitivní očekávání do budoucna. Jejich investiční apetit je také podporován ještě stále nízkými úrokovými sazbami na úvěry na bydlení.

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek