17. 12. 2021

Skupina ČSOB: Hypotéky za 100 miliard v jednom roce

Skupina ČSOB poskytla klientům v tomto roce hypotéky v objemu přesahující 100 miliard korun. Jedná se tak o rekordně nejvyšší objem v historii skupiny. V počtu sjednaných hypoték výsledek jen mírně zaostává za rokem 2016, kdy na trhu panovaly vůbec nejnižší úrokové sazby.

Hypoteční boom, který paradoxně nastartovala koronavirová pandemie, se úspěšně přenesl i do roku 2021. Nízké úrokové sazby v první polovině roku, obavy z jejich růstu v druhé polovině roku, a snaha o zajištění svých finančních prostředků v bezpečném segmentu nemovitostí, přilákala řadu zájemců o vlastní bydlení.

„Takové výsledky jsme na začátku roku nepředpovídali. Naopak jsme očekávali určité utlumení velké vlny zájmu o nákup nemovitostí z loňska a postupnou stabilizaci trhu. Aktuální nastavení trhu, a hlavně také rychle rostoucí ceny nemovitostí, ale rozhodování rodin i investorů urychlilo,“ vysvětluje Jan Sadil, člen představenstva ČSOB.

Letošní zájem o hypotéky také podporují opatření ze strany ČNB, která v druhé půlce roku zvýšila základní úrokovou sazbu a do příštího roku obnoví i limity pro poskytování úvěrů dle ukazatelů LTV, DTI a DSTI. „Zájemce, kteří doposud s nákupem váhali, nyní žene dopředu strach z dalšího zdražování nemovitostí a zvyšování úrokových sazeb. Snahu o využití stále příznivých podmínek ukazují i naše listopadová čísla, kdy jsme dosáhli stejného objemu jako v doposud rekordním březnu. Ačkoliv hypoték bylo v listopadu na počet kusů o několik stovek méně, výrazně se zvýšila průměrná výše úvěru,“ říká Jiří Feix, předseda představenstva Hypoteční banky a ČSOB Stavební spořitelny.

Téměř polovina (47 %) všech hypoték poskytnutých skupinou ČSOB byla určena na koupi nemovitosti, 25 % na refinancování stávající hypotéky, 21 % pak na výstavbu nové nemovitosti. Nejoblíbenější stále zůstává fixace sazeb na 5 let. Zvyšuje se však průměrná výše úvěru, která jde ruku v ruce i s příjmem běžného žadatele o hypotéku.

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek