09. 01. 2020

Subjekty:
Hypoteční banka

Skupina ČSOB vstupuje do nového roku 2020 s největším podílem na trhu v oblasti bydlení. Napomáhají ji k tomu dvě jedničky na trhu financování bydlení. V segmentu hypoték si pozici už 12 let drží Hypoteční banka. V minulém roce se navíc skupina stala jediným vlastníkem Českomoravské stavební spořitelny (ČMSS), lídra svého segmentu. Hypoteční banka i stavební spořitelny se v úvěrech v loňském roce vyrovnávaly se zpřísněním podmínek ze strany ČNB, zájem o stavební spoření naopak rostl. V roce 2020, kdy budou podle odborníků nemovitosti i nadále mírně zdražovat, chce skupina ČSOB naplno využít potenciálu ke spolupráci mezi jednotlivými entitami.

Rok 2019 se na hypotečním trhu nesl ve znamení adaptace bank a zákazníků na doporučení ČNB z října 2018 a zpřísnění podmínek pro získání hypoték. Po poslední dekádě, kdy hypoteční trh rostl, včetně posledních třech doslova rekordních let, tak zažil pokles.
„Podobný vývoj jsme očekávali, a to zejména v prvním kvartálu roku 2019. Zaznamenaný pokles ale naše očekávání předčil. Na začátku roku jsme odhadovali výsledek trhu na úrovni 200 miliard korun ročně v celkovém objemu prodaných hypoték, poslední čísla ukazují, že trh dosáhl hodnoty 181 miliard. Meziročně se bavíme o téměř pětinovém poklesu,“ shrnul výsledky předseda představenstva a generální ředitel Hypoteční banky Jiří Feix. I přes změnu podmínek si Hypoteční banka s portfoliem v hodnotě 315 miliard korun udržela už dvanáctý rok v řadě pozici jedničky na trhu.
Nižší úrokové sazby, vyšší ceny nemovitostí
Na horší dostupnost hypoték v závislosti na zpřísnění podmínek banky reagovaly postupným snižováním úrokových sazeb, které koncem roku dosáhly až na průměrnou úroveň 2,35 procent. Zájemcům o hypotéku ale situaci ztěžuje i stálé, ačkoliv nyní již mírné, zdražování nemovitostí. Meziroční nárůst cen se pohybuje okolo 8 %. Ve srovnání s příjmy českých domácností jsou tak ceny nemovitostí vysoké. V rámci EU patří Česká republika mezi země s vyšším tempem růstu cen, v třetím čtvrtletí 2019 obsadila šesté místo. Zdražování vedlo i k dosažení historicky nejvyšší průměrné hypotéky – 2,6 milionu korun, což je asi o 300 tisíc více než v předloňském roce. Dominovaly převážně hypotéky s LTV 80 a fixací na pět a více let.
Zlevňování nemovitostí se nedá očekávat ani v příštím roce. Úrokové sazby pak budou z velké části záviset na chování trhu a ČNB. „Co se týče úrokových sazeb, zatím máme k dispozici jen nejisté odhady. Jejich výše bude podmíněná vnějšími vlivy, jako jsou ceny zdrojů na trhu, a podepíše se na nich i rozdělení trhu mezi hypotékami a účelovým financováním od stavebních spořitelen,“ nastínil možný vývoj Jiří Feix.
Zájem o stavební spoření stále roste
Také stavební spořitelny se v loňském roce vyrovnávaly s doporučeními ČNB, zájem o stavební spoření přesto rostl. Největší domácí stavební spořitelna a nový člen Skupiny ČSOB, Českomoravská stavební spořitelna, loni zvýšila prodeje stavebka o 2,3 procenta a uzavřela 180 tisíc smluv. Celkově bylo v loňském roce uzavřeno 545 tisíc nových smluv o stavebním spoření. Ačkoliv v loňském roce poklesl objem poskytnutých úvěrů, je výhled do roku 2020 pozitivní i v této oblasti.
Spolupráce mezi jedničkami na trhu
Díky dvěma jedničkám na trhu – Hypoteční bance a ČMSS – vstupuje Skupina ČSOB do nového roku 2020 s největším podílem na trhu financování bydlení v České republice, a to 30 %.
„Skupina ČSOB se v minulém roce stala jediným vlastníkem ČMSS. Počínaje rokem 2020 chceme na maximum využít jedinečného potenciálu ve spolupráci mezi naší stavební spořitelnou, ČSOB a Hypoteční bankou, tedy entitami, které se co do nabízených služeb dokonale doplňují. Klientům plánujeme nabídnout plný servis a komplexní řešení pro financování vlastního bydlení,“ nastínil spolupráci člen představenstva a vrchní ředitel ČSOB Petr Hutla. Využít tak chce více než milionu aktivních smluv u ČMSS. Klienti budou moci využít silných stránek každé z entit Skupiny ČSOB.

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek