EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Text: Milan Vodička

Foto: AČSS

17. 08. 2022

1 komentář

Vláda diskutuje zrušení podpory stavebního spoření. Podle AČSS by to na obyvatelstvo mělo velmi nepříjemné dopady

 

Stavební spoření je v Česku velmi oblíbeným finančním produktem. Aktuálně jej využívají více než tři miliony klientů. Nyní je v rámci hledání úspor ve státním rozpočtu vážným kandidátem na „odstřel“. Zeptali jsme se proto tajemníka Asociace českých stavebních spořitelen (AČSS) Jiřího Šedivého, jaké dopady by mělo zrušení státní podpory po 30 letech na stavební spoření.

Loading



 

Zaznamenali jste informaci o možném zrušení státní podpory pro stavební spoření? Jak tento záměr vnímáte?

Informaci jsme samozřejmě zaznamenali. Jak ministr financí uvedl, zvažuje různá opatření. Nebývá zvykem konzultovat s dotčenými institucemi v době, kdy se tvoří politický konsenzus. Naopak, v případě jasného záměru předpokládám, že konzultace mezi Ministerstvem financí a AČSS proběhnou.

Záměr vnímáme samozřejmě negativně, neboť by omezil schopnost stavebních spořitelen financovat bytové potřeby – poskytovat účelové úvěry na bydlení. Připomínám, že za rok 2021 jsme takové úvěry poskytly v objemu 110 miliard korun. V době, kdy klesá dostupnost bydlení a naopak roste poptávka po úvěrech na zateplení, tepelná čerpadla, fotovoltaické panely a další opatření na zvýšení energetické efektivity bydlení by omezení zdrojů pro úvěrovou činnost stavebních spořitelen mělo na obyvatelstvo velmi nepříjemné dopady.

Je státní příspěvek rozhodující motivací klientů pro pořízení stavebního spoření?

Záleží na pozici klienta, pokud někdo potřebuje úvěr od stavební spořitelny, nemá pro něj státní podpora zásadní vliv. Pokud někdo spoří, státní podpora mu navyšuje zhodnocení úspor a často je rozhodujícím faktorem.

Jak by tento produkt ovlivnilo zrušení státního příspěvku?

Fatálně. Stavební spoření v současné podobě, kdy klienti se státní podporou spoří a přispívají tak na dostupné úvěry na bydlení dalším zájemcům, by nemohlo dál bez úpravy obchodního modelu fungovat.

Jaký je podíl klientů, kteří naspořené prostředky skutečně využijí na pořízení nebo vylepšení svého bydlení?

Na to neexistuje přesná statistika, protože spořící klienti po skončení spoření nesdělují, co s penězi udělají. Svou roli v systému splnili tím, že se svých peněz na 6 let vzdali a poskytli je prostřednictvím stavebních spořitelen pro úvěry na bydlení. Zdrojem pro odpověď jsou tak různé dotazníky a průzkumy – zde vychází něco mezi 60 a 80 % těch, kteří na bydlení úspory ze stavebního spoření používají.

REKLAMA

Do jaké míry podle vás roční státní příspěvek v objemu čtyři miliardy korun přispívá k růstu cen nemovitostí?

Státní příspěvek jako takový k růstu cen nemovitostí nepřispívá. Co se stavebního spoření a úvěrů týká, pak je třeba upozornit, že má na růst cen na trhu nejmenší vliv, neboť prostřednictvím úvěrů od stavebních spořitelen není možné financovat pořízení tak zvaného investičního bytu. Faktory na straně nabídky mají na růst cen v dnešní situaci daleko silnější vliv.

Také se domníváte, že stavební spoření se státním příspěvkem přispívá k růstu cen nemovitostí?

Důvodem, proč stavební spoření zákonodárce v roce 1993 v ČR založil, je schopnost produktu financovat co možná nejširší spektrum potřeb souvisejících s bydlením. Pokud je schopnost financovat bytové potřeby faktorem zvyšujících se cen, pak se týká i stavebního spoření.

To pak má ale každý úvěrový produkt na trhu a jak jsem již zmínil, stavební spořitelny navíc nesmějí financovat koupě investičních bytů. Teoretický vliv stavebního spoření je tak nižší než u ostatních úvěrových produktů.

Máte informace, jak se využívá stavební spoření v sousedních zemích? Také tam podle politiků přispívá k růstu cen nemovitostí?

Stavební spoření v sousedních zemích se vyvíjí různorodě. Například v Německu vloni mírně zvýšili, valorizovali, státní podporu. V Německu uznávají stavební spoření pro jeho zásadní pozitivní efekty v dobách růstu tržních úrokových sazeb, se kterým mají Němci několikeré historické zkušenosti. Stavební spoření nabízí dostupné úvěrové sazby klientům, kteří nějakou dobu spoří.

Tuto zkušenost zažíváme dnes i my. A domácí stavební spořitelny díky konstrukci produktu nabízejí stále ještě řádné úvěry s průměrnou sazbou kolem 3,7 % p. a. Názor, že by stavebko zvyšovalo ceny na německém trhu jsem nezaznamenal. Němci si cení jeho schopnosti „vyhlazovat“ cyklické výkyvy na trhu, když umí „zaskočit“ za hypotéky v době, kdy jsou relativně drahé.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Obrat cyklu, příliv a odliv na realitních trzích

Co se týká cen nemovitostí, čeká se růst. Aktuální prognóza ČNB naznačuje od prvního čtvrtletí tohoto roku návrat meziročního tempa růstu cen rezidenčních nemovitostí do mírně kladných hodnot. Trh s hypotečními úvěry zažil v roce 2023 útlum, objem nových hypotečních úvěrů se snížil o čtvrtinu. Trend se změnil a ČNB očekává v roce 2024 oživení […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

22. 03. 2024

spořit na bydlení

Jak si spořit na bydlení, když už nechcete stavební spoření

Podpora stavebního spoření byla omezena na pouhých tisíc korun státní podpory za rok. A to při úložce 20 000 Kč ročně. Pokud vezmeme v úvahu to, že výkonnost stavebního spoření je velmi nízká a v posledních letech nedokázala ani porazit inflaci, tak je možná čas najít si jiný způsob spoření na bydlení.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

21. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Tomáš

    17 srpna, 2022

    Tak nepříjemné dopady by to mělo primárně na členy AČSS. Protože by si tam za ty nízké úroky a vysoké poplatky za vedení účtu už nikdo nedal ani vindru. Bez státní podpory je to mrtvý produkt. Výhodnější je velká část stávajících spořících účtů, kde je vyšší úročení a neplatí se tam několik stovek na poplatcích za rok za nic jako u stavebních spořitelen.

    Odpovědět