11. 11. 2021

Skupina ČSOB zvyšuje úrokové sazby, nejvýhodnější budou dlouhé fixace

Úrokové sazby čeká od příštího týdne další nárůst. V návaznosti na razantní zvýšení základní úrokové sazby ze strany České národní banky, zvyšuje skupina ČSOB sazby u všech fixací hypoték. K navýšení dojde od pondělí 15. listopadu. Nově bude úroková sazba u nejčastěji využívané hypotéky s fixací na 5 let a LTV 80 ve výši 4,19 %. Vzroste tak o 0,6 %.

Největšího zdražení se od pondělí dočkají sazby u jednoleté fixace při LTV 70 a 80 %, naopak nejnižší nárůst skupina ČSOB plánuje u sazeb desetiletých fixací, které zůstanou při LTV 70 % těsně pod hranicí 4 %. Pro nové zájemce o hypotéku se tak bude jednat o aktuálně nejvýhodnější sazbu.

„Naše původní plány počítaly s pomalejším růstem úrokových sazeb. Nové sazby jsou nicméně reakcí na razantní krok ČNB z minulého týdne, která se snaží zabránit dalšímu nárůstu inflace,“ vysvětluje Jiří Feix, předseda představenstva Hypoteční banky a ČSOB Stavební spořitelny.

„Ačkoliv chuť po vlastní nemovitosti má stále velká řada klientů, sazby přesahující 4 % hypoteční trh velmi pravděpodobně zpomalí. Snížená poptávka po hypotékách bude pravděpodobně mít dopad také na ceny nemovitostí, které by neměly růst tak razantně jako v minulých letech. Přesto však kvůli nízké nabídce nemovitostí, zvyšování inflace i cen stavebních materiálů a energií nečekáme jejich pokles,“ doplňuje Jiří Feix.

Nejnižší možná sazba pro fixaci na 5 let a LTV 80 bude ve výši 4,19 %.

Délka fixace 1 rok 3 roky 5 let 7 let 10 let
Úvěr 70 % 4,49 4,29 4,09 4,09 3,99
Úvěr 80 % 4,59 4,39 4,19 4,19 4,09
Úvěr 90 % 4,89 4,69 4,49 4,49 4,39

Výše uvedené úrokové sazby platí pro nově poskytnuté hypoteční úvěry po dobu prvního fixačního období. V úrokových sazbách účelových úvěrů do 90 % hodnoty nemovitosti je zahrnuta sleva za splácení inkasem z účtu u ČSOB či Poštovní spořitelny za podmínky měsíčního příjmu na účet ve výši min. 1,5násobku měsíční splátky hypotéky a sleva za sjednání pojištění úvěru či pojištění Forte u ČSOB Pojišťovny (tu lze nahradit slevou za splácení inkasem z účtu spoludlužníka u ČSOB či u Poštovní spořitelny v kombinaci s pojištěním nemovitosti u ČSOB Pojišťovny). V případě nesplnění kterékoliv z podmínek se úroková sazba zvyšuje o 0,2procentního bodu.

Nové úrokové sazby platí pro žadatele u ČSOB a Hypoteční banky od 15. listopadu 2021

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek