25. 03. 2021

Společnost SAS se zapojila do řešení problému domácího násilí

Statistiky potvrzují, že covid-19 má nežádoucí vedlejší účinek – rostoucí domácí násilí. Případy agresivity partnerů během nouzového stavu neutěšeně přibyly. V karanténě a izolaci roste konzumace alkoholu, do toho stres, nejistota… Podle neziskové organizace ROSA – centrum pro ženy zemřelo za dvacet let v ČR nejméně 195  žen rukou svého partnera. To jsou data pouze převzatá z denního tisku, skutečný počet bude výrazně vyšší. Statistiky Policie ČR totiž zveřejňují jen počty vražd motivované osobními vztahy, nikoli počty vražd v důsledku domácího násilí.

S řešením, které má rostoucí statistiky domácího násilí zastavit, přišla společnost SAS ve spolupráci s firmami Calhoun a CAP Science. Výsledkem je nositelné zařízení s geolokací a IoT (Internet of Things – internet věcí). Náramek (v podobě FitBit) nosí jak oběť domácího násilí, tak pachatel, aby se zajistilo, že pachatel zůstane v bezpečné vzdálenosti od oběti. Senzory v nositelném zařízení komunikují se softwarem SAS na nepřetržitém sběru dat a podávání zpráv o poloze pachatele v reálném čase.
„Naší doménou je analýza dat. Dokážeme na datových souborech analyzovat v podstatě jakékoli oblasti a obory, od bankovnictví a telekomunikací, přes maloobchod až po zdravotnictví a boj s pandemií covid-19. Naše možnosti jsou prakticky neomezené. Zapojení do projektu na ochranu obětí domácího násilí umožnilo vytvořit skutečně efektivní způsob, který dokáže násilné typy udržet v dostatečné vzdálenosti od oběti, a rovněž demonstruje možnosti moderních technologií při řešení společenských problému,“ uvedl Petr Šlajchrt, Country Director společnosti SAS Institute pro Českou republiku.
Pokud se pachatel blíží někam, kde by neměl být, nebo je v blízkosti oběti, dostane policie a oběť varování. Proaktivní upozornění pomáhají úřadům včas reagovat na ochranu obětí a zaznamenané údaje představují přijatelné důkazy, které lze použít k usvědčení pachatelů, pokud poruší soudní příkazy.

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek