12. 07. 2022

Stavebku obliba mírně klesá. Češi jej ale častěji začali využívat pro vytvoření finanční rezervy

Z nedávného průzkumného šetření pro ČSOB Stavební spořitelnu vyplývá, že třetina Čechů považuje stavební spoření za atraktivní. Motivací pro uzavření stavebka je v době vysoké inflace především jistota uložených prostředků.

Nejčastějším důvodem, který Češi uvedli jako hlavní motivaci k uzavření stavební spoření, je jeho vhodnost pro vytváření finanční rezervy. Ještě do minulého roku bylo stavební spoření vyzdvihováno především kvůli podpoře ze strany státu, po dlouhých letech se ale tento důvod pro uzavření spoření ocitl až na druhé příčce. Téměř čtvrtina lidí má stavebko uzavřené kvůli spoření na rekonstrukci stávajícího bydlení.

Z pravidelného průzkumu také vyplynulo, že pandemie koronaviru mírně ochladila u respondentů atraktivitu stavebního spoření. „Tento trend následně posílila i aktuální nejistá doba, která je doprovázena růstem cen napříč všemi segmenty. Stavební spoření lidé stále oceňují pro jeho stabilitu, je proto stále vhodným produktem i například pro ty, kteří spoří základní částku, která je třeba pro poskytnutí úvěru na bydlení,“ vysvětluje výsledky průzkumu Vlastimil Nigrin, člen představenstva ČSOB Stavební spořitelny.

Lidé se vrací na pobočky

Z průzkumu dále vyplynulo, že lidé oceňují uzavírání smluv o stavebním spoření online. Touto cestou by si jej dnes založilo 35 % respondentů. Jen o procento více by kvůli nové smlouvě vyrazilo na pobočku.

REKLAMA

Online uzavírání nových smluv o stavebním spoření si oproti minulému období mírně pohoršilo. S počátkem pandemie stoupla preference online uzavření stavebního spoření na úkor sjednání na pobočce. Aktuálně však znovu vyhrávají pobočky, které preferuje 36 % respondentů. O procento méně lidí preferuje online způsob sjednání, dalších 14 % lidí by oslovilo finančního poradce,“ uzavírá Vlastimil Nigrin.

Průzkum uskutečnila agentura IBRS v dubnu 2022 na 1000 respondentech z celé České republiky.