22. 08. 2022

Stavební průmysl je dinosaurus. Český startup získal 14 milionů na jeho digitalizaci

Když se projektuje a staví budova, vzniká obrovské množství dat. Jejich příprava a zpracování zabere spousty času. Český startup Digital Transformation Systems (DTS) to chce zákazníkům ve stavebnictví, strojírenství a průmyslu usnadnit. Pomáhá jim s přechodem na digitální systémy s vytvořením informačního systému budovy podle standardu BIM (Building Information Modeling), který bude zanedlouho v Evropské unii povinný. Od českých investičních fondů DEPO Ventures, StartGuide, Czech Founders Fund a několika andělských investorů firma nyní získala 14 milionů korun. Finance použije na českou a zahraniční expanzi.

„Stavebnictví a stavební inženýrství prochází digitalizací, kterou pohání požadavky veřejných institucí. Standard BIM bude povinný po celé Evropské unii. Dodržování BIM procesu přinese obrovské množství dat k další analýze. Projektanti však nejsou datovými analytiky, a proto budou potřebovat nástroje, díky nimž budou umět efektivně pracovat s daty, která nejsou v grafické podobě. A to je pro Digital Transformation Systems velká příležitost,“ říká Petr Šíma, partner DEPO Ventures. V Česku bude stát s BIM povinně pracovat od příštího roku, a to u nadlimitních zakázek nad 150 milionů korun.

Mnoho stavebních firem stále používá manuální postupy pro sdílení, správu a manipulaci s daty. Obvykle jsou to excelové tabulky nebo vlastní jednoduchý software. Startup DTS firmám napomůže k automatizaci, větší ekonomické a technické efektivitě a zároveň k lepší bezpečnosti celých datových systémů. DTS poskytuje celkový návrh, řešení a integraci různých softwarových platforem, s nimiž projektanti a stavebníci pracují. Zapojí se již v přípravné a plánovací fázi, pokračuje při projekční a konzultační etapě až do fáze výstavby, provozu a údržby.

Firma byla už od začátku zisková

„Chceme vybudovat největšího technologického hráče, jehož software napomáhá digitalizaci stavebnictví. Rádi bychom se stali první volbou pro povinné zavádění BIM procesů při digitalizaci stavebnictví, a to v celé Evropské unii a v různých typech projektů. Aktuálně připravujeme expanzi do zahraničí, protože již nyní jsou našimi zákazníky největší stavební společnosti v České republice. Náš produkt se snadno škáluje, navíc není závislý na lokální ani jiné legislativě,“ říká Milan Moravec, CEO Digital Transformation Systems.

REKLAMA

Tržby DTS loni dosáhly 500 tisíc eur, v přepočtu zhruba 12 milionů korun. Firma má nyní 15 klientů, včetně hlavního města Prahy, společností z oblasti vodárenství, infrastruktury a podobně. Potenciál trhu je však mnohem výraznější, jen v České republice jde odhadem o pět tisíc firem. Od projekčních firem přes stavební společnosti až po státní a polostátní investory, tedy kompletní ekosystém.

Zkušený CEO není v oboru nováček

Milan Moravec není v oboru stavebnictví žádný nováček. „Dříve jsem vedl největší mezinárodní konzultační firmu ve vodním hospodářství v České republice s přibližně 200 pracovníky a stovkami milionů obratu. Byl jsem zodpovědný za implementaci inovací a zároveň jsem měl možnost vidět směr a postup digitalizace stavebnictví ve vyspělé Evropě.“

Je si však vědom toho, že startup je něco trochu jiného, a tak hledal strategického investora, který mu poskytne více než peníze. „Budování mezinárodního škálovatelného startupu má svá specifika. Investoři z DEPO Ventures s nimi mají přes své portfoliové firmy rozsáhlé zkušenosti a pomohou mi určit priority. Také věřím, že mi poradí, jakých chyb se vyvarovat,“ doplňuje Milan Moravec.

DEPO Ventures, kteří již zainvestovali do 25 technologických firem, udělali malou výjimku. „Přestože zpravidla preferujeme technologicky zdatné zakladatele, věříme, že v odvětvích, kde se těžko prodává a prodej závisí na velmi dobrých znalostech, budou odborné zkušenosti Milana Moravce zásadní pro další rozvoj společnosti,“ myslí si Petr Šíma.

Aktuální investiční kolo představuje pro společnost první externí investici. Firma byla již od počátku svého fungování zisková. Peníze od investorů jí mají pomoci s růstem a expanzí. Andělský fond DEPO Ventures pomůže oslovit další klienty, ověřit vhodnost produktového trhu a připravit společnost na mezinárodní expanzi.

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.52 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu