05. 02. 2019

Stavební spořitelny letos zvýší prodej smluv přes 500 tisíc ks

Stavební spořitelny letos navážou na úspěšný rok 2018. Prodej smluv by měl pokračovat v růstu a mohl by atakovat hranici půl milionu smluv. I v úvěrování čeká stavební spořitelny další nadprůměrně silný rok, vyplývá ze studie Českomoravské stavební spořitelny.

Podle předpokladu Českomoravské stavební spořitelny (ČMSS) poroste i v letošním roce zájem klientů o stavební spoření. „Mezi zajištěnými produkty stavebko stále nabízí suverénně nejvyšší výnos a k žádnému dramatickému růstu spořicích sazeb jiných produktů podle nás nedojde. Stavebním spořitelnám navíc může nahrávat fakt, že na pořízení vlastního bydlení bude nutné mít naspořenou část hodnoty nemovitosti a pro tento účel je stavebko ideální produkt,“ vysvětlil předseda představenstva ČMSS Tomáš Kořínek.
Podle ČMSS by se tak zájem v letošním roce měl zvýšit o zhruba 10 % a na konci roku by se stavební spořitelny měly pohybovat nad úrovní 500 tisíc nových spořicích smluv,  zatímco loni to bylo zhruba 480 tisíc kusů.
Další velmi silný rok čeká stavební spořitelny i v úvěrování. Stavební spořitelny v posledním roce drží své průměrné sazby pod hypotékami, což bude i nadále faktor, který bude hrát ve prospěch klientů. Rok 2018 byl pro stavební spořitelny mimořádný, když podle předběžných dat uzavřely úvěry za více než 72 miliard korun.
I rok 2019 by měl patřit mezi nejlepší úvěrové roky za posledních deset let. Na trhu se nicméně projeví několik silných vlivů, především vysoké ceny nemovitostí, rostoucí úrokové sazby a regulace směřující k omezení trhu. „Podle našeho průzkumu regulace zhorší přístup k úvěrům téměř pětině klientů. Přesto nás ale čeká další silný rok, počítáme s tím, že vliv regulací dokážeme částečně nahradit kvalitnější obsluhou a rychlejším procesem zpracování úvěru,“ uvedl Tomáš Kořínek s tím, že stavebním spořitelnám budou nahrávat nadále výhodné úrokové sazby.
 „Rozdíl mezi úročením hypoték a úvěrů od stavebních spořitelen by se měl dále zvyšovat ve prospěch stavebních spořitelen, v průběhu roku by naše úvěry měly být až o půl procentního bodu levnější než hypotéky,“ dodal.
ČMSS s ohledem na tyto předpoklady očekává, že úvěrový trh klesne zhruba o 10 procent a objem poskytnutých úvěrů se bude pohybovat kolem 65 miliard korun. „To by byl pořád velmi nadprůměrný rok a druhý nejlepší výsledek za posledních 10 let,“ uzavřel Tomáš Kořínek.

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek