07. 07. 2020

Stavebnictví a rezidenční výstavba budou tahounem oživení ekonomiky. Lidé potřebují bydlet

Stavebnictví, a spolu s ním i výstavba nových domů a bytů, má reálnou šanci být tahounem ekonomiky v zotavování se po koronavirovém ochlazení. Ve srovnání s propadem průmyslové výroby, která v dubnu meziročně oslabila více než o třetinu a v květnu o 25,7 %, je na tom stavebnictví reálně lépe s poklesem o 4,6 % v dubnu, 7,6 % v květnu a výhledy do konce roku jsou optimistické. Lidé potřebují bydlet a celý trh se nemůže zastavit. Banky, i když budou své klienty více prověřovat, se budou také snažit vycházet jim za aktuální situace vstříc.

Nástup pandemie covid-19 ovlivnil stavební produkci méně než ostatní sektory a reálně může brzy navázat na růst, který doposud zažívala. Data zveřejněná Českým statistickým úřadem říkají, že došlo k poklesu v řádu jednotek procent. Hlavním důvodem je šokové ovlivnění prací, krátkodobé ochlazení trhu v souvislosti s pandemií a také související vyčkávání dalšího vývoje. Mírně během jara poklesl i celkový počet zaměstnanců ve stavebnictví, což bylo způsobeno zastavením přeshraničního pohybu pracovní síly.

„Další pozitivní vývoj je podmíněn stabilizací pracovní síly v oboru a plynulostí dodávek materiálu. Pokud se nezopakuje krizová situace v dalších měsících ve větší míře, pak předpokládáme, že nedojde k poklesu, ale díky výhodným podmínkám spíše k oživení,“ říká Jiří Bonk ze stavební společnosti Wirtuuu.

Indikátorem vývoje je také zájem o hypotéky, který nyní opět oživuje. „Trh s nemovitostmi se ani vlivem pandemie nezastaví. Lidé stále potřebují bydlet a Česko navíc situaci zatím zvládá dobře. Developeři budou lidem vycházet vstříc různými bonusy, slevami či splátkovými kalendáři. Neočekáváme tedy v této oblasti propad. Z nemovitostí se naopak stává lukrativní investiční artikl,“ říká Egor Khlebnikov, CEO realitní společnosti Getberg.

Aktuálně koronakrize přináší zlevňování hypoték. Většina velkých bank nyní hypotéky zlevňuje a snaží se tak vycházet lidem vstříc. Předpokládá se také, že plošné zlevňování bude pokračovat i nadále. „Vedle poptávky po bytech a domech přinesla koronavirová karanténa také zvýšený zájem o chaty a chalupy, které mohou sloužit jak k rekreaci, tak k sezónnímu i celoročnímu bydlení,“ dodává Egor Khlebnikov.

REKLAMA

Dalším fenoménem, který podle údajů BNP Paribas Cardif koronakrize přinesla, je nárůst pojišťování hypoték, který je způsoben obavou o ztrátu zaměstnání. „Aktuální statistiky BNP Paribas Cardif ukazují, že v posledních třech měsících, tedy od počátku korona krize, se zvýšilo procento pojišťovaných spotřebitelských úvěrů o 14 %, u hypoték pak vzrostl zájem o 22 %. Růst zájmu o pojištění schopnosti splácet sledujeme dlouhodobě a v současné situaci je tento zájem ještě zvýšen obavou ze ztráty zaměstnání a příjmu,“ říká Martin Steiner, obchodní ředitel BNP Paribas Cardif.