06. 06. 2018

Téměř 60 % Pražanů neví, kolik platí za teplo

Přibližně 60 % Pražanů nemá přehled o tom, kolik jejich domácnost utratí za teplo, a to ani v případě, že jsou vlastníky bytu. Téměř třetina jich zároveň neví, kdo je v jejich domě dodavatelem tepla. Údaje vyplynuly z výzkumu agentury SC&C pro společnost Pražská teplárenská, kterého se v prosinci 2017 zúčastnilo 847 Pražanů žijících v bytových domech. „Výsledky průzkumu naznačují, že pokud část obyvatel bytových domů neví, kolik za vytápění platí, neví ani, jestli je zdroj jejich tepla například ekologický a bezpečný. To je pro nás další impuls k tomu, abychom veřejnosti nabídli ještě více informací o výhodách centrálního vytápění,“ říká obchodní ředitel společnosti Pražská teplárenská Ing. Tomáš Sluka, Ph.D.

Průzkum v cílové skupině pražské populace od 18 do 60 let žijící v bytových domech probíhal od 30. 11. do 18. 12. loňského roku. „Lidé náklady na teplo domácnosti vnímají v celku s ostatními náklady na bydlení a nedokážou jednoznačně stanovit jejich měsíční nebo roční výši. Podobné by to bylo s náklady za vodu nebo plyn,“ vysvětluje ředitelka výzkumu Jana Hamanová z agentury SC&C. Z dalšího dotazování vyplynulo, že 79 % Pražanů nechce mít ve svém okolí lokální zdroj znečištění. „Výzkum ukázal, že pro polovinu Pražanů je nejekologičtějším řešením centrální zdroj tepla. Pětina dotázaných ale zároveň nevěděla, zda s výrokem souhlasit nebo ne. I když Pražané mají o pozitivech centrálního vytápění dobré povědomí, některé klíčové informace jim zatím scházejí. Stojí například za připomenutí, že v případě naší sítě se hlavní zdroj tepelné energie v metropoli vůbec nenachází,“ komentuje výsledky šetření obchodní ředitel Pražské teplárenské Ing. Tomáš Sluka, Ph.D. Z části výzkumu, který se týkal právě centrálního vytápění, jehož poskytovatelem je i společnost Pražská teplárenská, dále vyplývá, že lidé považují tento zdroj tepla především za spolehlivý, bezobslužný a bezpečný.
Náklady na teplo jsou podle výzkumu pro nadpoloviční většinu Pražanů přiměřené. Více než desetina respondentů je ale nedokáže vůbec posoudit. „Nejvyšší neznalost ceny a dodavatelů tepla je mezi nejmladší generací do 30 let (35 %) – většina mladých lidí žije buď v nájmu, nebo u rodičů a tyto detaily se k nim buď nedostanou, nebo o ně nemají zájem,“ upřesňuje Jana Hamanová.
Dvě třetiny obyvatel Prahy v bytových domech deklarují, že jsou napojeni na teplárnu. Stáří domů respondentů, kteří takto odpověděli, je v průměru 35 let a velikost bytu 68 m2.

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu