10. 03. 2022

Trend posledních dvou let: Češi si zrekonstruovali bydlení, zařídili si domácí kanceláře

Příchod koronaviru před dvěma lety znamenal pro mnohé Čechy zásadní změnu. Namísto cesty do kanceláře totiž začali pracovat z domova. Na home office se tak za uplynulé dva roky přesunulo 84 % Čechů, jimž to charakter práce umožňoval. V průměru strávili Češi na home office celkem pět měsíců. Každý druhý přitom nebyl v domácí kanceláři sám. Ve stejný čas pracoval z domova také jeho partner či partnerka nebo měly děti distanční výuku. Vyplynulo to z únorového průzkumu Asociace českých stavebních spořitelen (AČSS).

Zhruba čtyři z deseti Čechů mohou vykonávat svoji profesi i z domácí kanceláře. Toho během covidu využilo 84 % z nich. V průměru z domova pracovali pět měsíců, pětina dokonce více než rok. Ne každý měl ale pro práci ideální podmínky. Přibližně čtvrtina Čechů (27 %) měla možnost vykonávat svou profesi přímo z domácí pracovny. Každý druhý (53 %) využil pro práci obývací pokoj, pětina „úřadovala“ z ložnice, 16 % Čechů našlo zázemí v kuchyni. Některým posloužily i dětské pokoje (6 %) nebo například balkón či terasa (5 %).

„Právě nedostatek pracovního prostoru byl častým důvodem pro menší, ale i rozsáhlejší rekonstrukce domácností. Podmínky pro práci z domova si tak vylepšilo 40 % Čechů. Některým jen stačilo pořídit si nové kancelářské vybavení, jiní se vrhli do kompletní přestavby celé domácnosti,“ upřesnil Jiří Šedivý, tajemník Asociace českých stavebních spořitelen. Do vytvoření domácích kanceláří investovali Češi v průměru 11 tisíc korun. Pětina si pořídila nové kancelářské vybavení, jako jsou stůl, židle či elektronika, 17 % muselo přesunout zařízení bytu, nebo se dokonce pustit do stavebních úprav.

„Drobné úpravy v domácnostech Češi často financovali z úspor na stavebku. Neupravovali ale jen své kanceláře. Tím, že doma trávili více času, se vrhli i do velkých rekonstrukcí celého bytu nebo domu. Ostatně to potvrzují i obchodní výsledky stavebních spořitelen za poslední dva roky, kdy byl zájem o úvěry ze stavebního spoření rekordní,“ doplnil Jiří Šedivý.

A i když pandemie slábne a lidé se postupně po dvou letech vracejí na pracoviště, počítají Češi s prací z domova i do budoucna. Částečný home office se stane součástí běžného pracovního života pro 53 % dotazovaných.

REKLAMA

Výzkum Asociace českých stavebních spořitelen proběhl v únoru 2022 na reprezentativním vzorku 525 respondentů české populace ve věku 18–65 let, kterým profese dovoluje práci z domova. Výzkum se uskutečnil pomocí Instant Research IPSOS.