08. 12. 2021

Trendem v pronajímání jsou virtuální prohlídky a služby, které na sebe přebírají rizika

Lidé v průběhu letošního roku pokračovali v nakupování bytů na investici. Nic na tom nezměnily ani rostoucí ceny nemovitostí, vzhledem k jejich nedostatku se totiž mnohamilionové nákupy stále vyplatily. Jak ale byty efektivně pronajmout a nájem dlouhodobě udržet? Trendem v pronajímání se dle odborníků staly virtuální prohlídky a služby, které na sebe přebírají rizika. Dvě třetiny nemovitostí prezentovaných formou virtuálních prohlídek s kvalitními záběry se pronajmou za vyšší částku. Byty se tímto způsobem rovněž pronajímají až pětkrát rychleji, než je tomu u standardních nabídek v inzerci. Snaha o rychlé pronajmutí nicméně znamená i riziko, proto je vhodné zvážit využití profesionální služby.

Virtuální prohlídky pomáhají s pronájmem i s prodejem. Podle statistik mizí byty s virtuální prohlídkou z trhu až pětkrát rychleji a lidé stráví interakcí s takovou nabídkou třikrát více času, než u standardních nabídek v inzerci, udává společnost UlovDomov.cz. Dvě třetiny nemovitostí prezentovaných kvalitními záběry najdou kupce či nájemce za vyšší částku, 82 procent klientů upřednostní makléře, kteří vytváří kvalitní vizuální prezentaci, a 95 procent zájemců se spíše ozve na inzerát, který obsahuje virtuální prohlídku.

Ideální investiční nemovitost disponuje dobrou lokalitou a dopravní dostupností, což v Praze a Brně platí dvojnásob, velkou roli může hrát i parkovací místo nebo garáž. „Mezi standardní vybavení už patří myčka na nádobí. Velkým plusem jsou také úložné prostory, hlavně vestavěné skříně. Naopak postele, sedačka, a další nábytek výhodou být nemusí, protože pro majitele přináší větší riziko poškození a nájemníci stejně mnohdy preferují vlastní,“ vysvětluje Jiří Krejčí, obchodní ředitel společnosti UlovDomov.cz, která se prostřednictvím služby Ideální nájemce stará soukromým majitelům o více než 1 500 nemovitostí v hodnotě přesahující 7 miliard korun.

Jakmile je nemovitost připravena na pronájem, Jiří Krejčí majitelům doporučuje byt pronajmout co nejrychleji, klidně zpočátku i za nižší cenu – hlavně aby začal co nejdřív generovat příjem. „V dnešní době je zbytečné kvůli pár stovkám tlačit na cenu. Když budou obě strany spokojené, není problém cenu po nějaké době navýšit, nebo byt v příštím cyklu pronajmout někomu jinému za víc,“ uvedl Krejčí. Všem doporučuje zainvestovat do virtuální prohlídky. Takové nabídky mizí z trhu rychleji a za více peněz.

Obecně platí, že čím méně omezení pronajímatel stipuluje, tím rychleji je možné byt pronajmout. „Pozor je ale třeba dát i na rizika, které s sebou možnost rychlého pronájmu přináší, od neplatících nájemníků až po poškození bytu. Právě proto majitelé čím dál častěji vyhledávají služby jako je ta naše, které se pronájmem profesionálně zabývají a rizika přebírají na sebe,“ dodává Jiří Krejčí. Dále investorům doporučuje, aby se při nákupu vyhli sklepním či zamřížovaným bytům, nemovitostem s více vlastníky či problematickými sousedy a také bytům v nežádoucích lokalitách.

REKLAMA

Odborníci investorům dále radí, aby si před nákupem nemovitosti promysleli, na jakou cílovou skupinu se chtějí orientovat. „Pokud plánujete koupit větší, klidně i starší byt a ubytovat v něm studenty, je lepší se zaměřit na oblasti kolem univerzit a blízko k centru města. Naopak pro investora, který plánuje pronajímat párům a mladým rodinám, bude lepší byt s dispozicí 2+1, který může být i dál od centra s přírodou na dosah,“ říká Jiří Krejčí, obchodní ředitel společnosti UlovDomov.cz.

Co se týče dispozice, momentálně se nejčastěji pronajímají byty kategorie 2+kk a v závěsu za nimi 2+1. Tyto dvě kategorie celkem tvoří zhruba 45 procent nájemních bytů. Malé byty upřednostňují buď mladé páry nebo jednotlivci, zato větší byty o dispozicích 3+1 až 4+1 většinou vyhledávají studenti a v poslední době i mladí pracující, kteří si byt rozdělují po pokojích a využívají tak možnost spolubydlení.