02. 06. 2022

Tři tisícovky dlužníků v Praze se mohou levně zbavit exekucí

Prvních 200 dlužníků z hlavního města oslovilo Exekutorský úřad Prachatice kvůli akci Férové exekuce. Projekt běží od začátku května. Jeho cílem je zlepšit situaci v oblasti dluhů a pomoct lidem v exekuci.

Díky Férovým exekucím zaplatí dlužník jen jistinu dluhu. To znamená žádné úroky ani sankce. Slevu ve výši až 60 % z exekuce nabízejí vybraní soukromí věřitelé – společnosti, u kterých se lidé zadlužili např. kvůli půjčkám na nákup lednic, mobilních telefonů nebo kvůli úvěrům.

„V Praze se projekt týká celkem 3 tisíc dlužníků. To je čtvrté nejvyšší číslo v mezikrajském srovnání, po Ústeckém, Jihočeském a Libereckém kraji. Tito lidé nespláceli své závazky vůči společnostem B2 Kapital, JK Chaloupky Komárov, Kandahár a SONSTAV,“ říká soudní exekutor Kamil Košina.

Průměrná výše původní částky, kterou lidé v Praze dluží, je 20 386 Kč. Vůbec nejvyšší jistina činí 114 371 Kč. Průměrný věk dlužníků je 52 let. Jde převážně o muže.

Projekt Férové exekuce vyhlásil Exekutorský úřad Prachatice, který má celorepublikovou působnost. Odpuštění úroků a příslušenství se tedy vztahuje jen na exekuce vedené tímto úřadem. Dlužníci zaplatí pouze jistinu dluhu a minimální náklady exekuce ve výši 7 865 Kč.

„Jde opravdu o významnou nabídku ze strany věřitelů, kteří se rozhodli být solidární a v této těžké době vyjít lidem vstříc. Dlužníci se takto zbaví svých exekučních břemen, smažou se jejich dlužnické záznamy ve veřejných rejstřících a znovu získají možnost čerpat například půjčky nebo žádat o hypotéky. Nebudou se tak muset uchylovat k často neseriózním, nebo dokonce lichvářským nabídkám,“ pokračuje Kamil Košina.

REKLAMA

Jak o slevu požádat? Na webu www.exekutor-prachatice.cz stačí vyplnit kontaktní formulář. Soudní exekutor vyčíslí přesnou částku k úhradě. Po jejím zaplacení se exekuce zastaví a dlužník je osvobozen od celého závazku.